Leerlingen in Spanje ook volgend schooljaar mondkapje op in de klas

door admin
Leerlingen in Spanje ook volgend schooljaar mondkapje op in de klas

Daarnaast zouden leerlingen bubbels moeten blijven vormen en onderlinge afstand in acht blijven nemen. Dit staat volgens El País te lezen in een document van het ministerie van Onderwijs en dat van Gezondheidszorg dat donderdag naar de regionale deelbesturen is gestuurd. 

Onderlinge afstand omlaag

De grootste verandering is dat de onderlinge afstand die nu gehanteerd wordt zal worden verlaagd van 1,5 naar 1,2 meter. Het doel hiervan is dat er meer leerlingen in de lokalen passen, zodat alle leerlingen van middelbare scholen en beroepsonderwijs weer fysiek onderwijs kunnen volgen. Basisschoolleerlingen zijn sinds september voltijds naar school gegaan.  

Spanje als internationaal voorbeeld

In het document wordt bevestigd dat de maatregelen in dit schooljaar (dat 21 juni ten einde komt) ‘hebben gefunctioneerd’ en van Spanje het internationale voorbeeld hebben gemaakt van succesvol fysiek onderwijs tidjens de verschillende golven in de pandemie. Ook wordt het positieve scenario van immunisatie onderstreept. Wel met diverse kanttekeningen:

‘Het vaccineren van kinderen en jeugd moet nog worden gedefinieerd’

‘Er kan nog niet worden uitgesloten dat gevaccineerde personen niet meer besmet kunnen raken – hoewel minder ernstig – en de ziekte nog kunnen overdragen’

‘De circulatie van mutaties en varianten op het virus moet goed in de gaten worden gehouden’

De conclusie in het rapport luidt dat ‘de wereldwijde dimensie van de pandemie noodzaakt tot een scenario van voorzichtigheid’ 

Hoge veiligheidsstandaard

Dit leidt tot de conclusie dat het schooljaar met een hoge veiligheidsstandaard van start moet gaan. Bovendien moet die veiligheidsstandaard regelmatig worden ‘geëvalueerd in het kader van de op dat moment actuele epidemiologische situatie en de voortgang van de vaccinatiecampagne onder kinderen en jongeren’. 

Ventilatie

Klaslokalen, eetzalen en andere educatieve ruimtes moeten continue worden geventileerd. Als minimum geldt hier aan het begin en aan het einde van de lesdag, tijdens de pauzes en tussen lesuren. Leerlingen zullen weer verdeeld in groepen op verschillende tijden de scholen betreden en verlaten.

Contact tussen groepen beperken

Tijdens pauzes en in de gangen zal het contact tussen verschillende groepen leerlingen net als dit jaar worden geminimaliseerd. Ouders en voogden blijven zoveel mogelijk contact met de instellingen hebben telefoon, via e-mail of via andere online middelen.

Verdere details van het plan worden donderdag besproken met vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg en vrijdag met mensen uit de onderwijswereld. Voorts wordt op 19 mei een vergadering gehouden waarbij de ministers van Onderwijs en Gezondheidszorg aanwezig zijn, samen met al hun regionale collega’s.

Dit vind je misschien ook leuk