Extreme hitte verwacht in Spanje halverwege mei

door admin
Extreme hitte verwacht in Spanje halverwege mei

Volgens José Antonio Maldonado, directeur van Meteored komen dit soort temperaturen ’s zomers vooral voor in het zuiden en oosten van het schiereiland. Voor de te verwachten temperatuurstijging is het heerlijk lenteweer. Alleen in de noordelijke helft van Spanje en sommige delen van de Canarische Eilanden komen buien voor. 

Het is nog maar een jaar geleden dat de heetste mei van de 21e eeuw werd geregistreerd. Maldonado wijst erop dat: “Een jaar geleden braken drie provinciehoofdsteden records voor de maand mei: Almería met 36,3 ºC, Santander 33,6 ºC en Oviedo 32,4 ºC”. Zo gek zal het niet worden, maar wel worden maxima verwacht in de zuidelijke helft van het schiereiland die de gemiddelde waarden van deze tijd ruimschoots zullen overschrijden. Op sommige punten wordt het naar verwachting 10ºC warmer dan normaal. 

Op Twitter waarschuwt Meteored al: ‘Woon je in de vallei van de Guadalquivir of aan de oostkust van het schiereiland? Dit weekend kun je wel een dip gebruiken. Er zullen maximumtemperaturen zijn van 35ºC of zelfs hoger.’

De temperatuurstijging wordt gedurende de komende dagen veroorzaakt door warme winden uit het westen veroorzaakt door de anticycloon op de Azoren en de hoge drukgebieden die in een wigvorm het schiereiland zullen binnendringen. In de zuidelijke regio’s en het Middellandse-Zeegebied wordt het het warmst, “vooral in de laatste vanwege het Föhn-effect”.

Waar zullen de temperaturen het hoogste zijn?

Op zaterdag, tevens het feest van San Isidro in Madrid, zullen Galicië, de Cantabrische regio’s, Navarra, La Rioja en in het noordwesten van Castilla y León te maken krijgen met wat regen. In de rest van het schiereiland zal het grotendeels onbewolkt zijn. De temperatuurstijging zal op zaterdag het meest opvallend zijn. Die kan in Jaén, Córdoba, Murcia, Valencia en Sevilla oplopen tot meer dan 30ºC.

Maximale temperaturen op zondag

  • Murcia 37 ºC
  • Malaga 35 ºC
  • Valencia 34 ºC
  • Sevilla 34 ºC
  • Cordova 34 ºC
  • Huelva 31 ºC
  • Alicante 30 ºC
  • Albacete 30 ºC

Overdag op zondag zijn Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland en de Pyreneeën van Navarra de enige gebieden die met regen te maken krijgen. In het zuiden van het schiereiland blijft de lucht helder en zullen de temperaturen aanzienlijk stijgen, tot 37º C in Murcia, 35 ºC in Malaga en 34 ºC in Valencia en Sevilla. 

Maldonado wijst op drie opvallende factoren van deze hitteperiode. Ten eerste: “de temperaturen die tijdens het weekend worden gemeld, zullen in veel regio’s abnormaal hoog zijn, maar ze zijn bij andere gelegenheden veelvuldig bereikt.” Voorts duren de hoge temperaturen niet lang en en slotte zullen de minimumtemperaturen veel lager zijn dan in de zomermaanden het geval is met dagtemperaturen zoals het komend weekend. 

Dit vind je misschien ook leuk