Spanje pakt illegale commerciële visserij aan

door admin
Spanje pakt illegale commerciële visserij aan

De toenemende visserij begint een serieus ecologisch probleem voor Spanje te worden. Door de ongecontroleerde overbevissing worden steeds meer vissoorten met uitsterven bedreigd. Dat is deels een gevolg van zogenaamde recreatieve visserij die als camouflage dient voor commerciële belangen. Het ministerie van Landbouw en Visserij erkent dit probleem en werkt nu aan een beter controlesysteem. 

Herkenning illegaal gevangen vis

In het wetsvoorstel van de overheid wordt onder meer opgenomen dat het voor recreatieve vissers uitdrukkelijk verboden is om met de uitrusting en apparatuur te werken die bedoeld zijn voor de professionele visvangst. Bovendien komen er controles in de havens op de gevangen vis. Ook moeten recreatieve vissers de staartvin van hun vissen doorsnijden als teken dat de dieren afkomstig zijn uit de sportvisserij en ze op de commerciële markt herkend worden als illegaal gevangen vis. 

Oneerlijke concurrentie

Ook de professionele visserij is de dupe van de zogenaamde recreatieve vissers omdat de regelgeving voor laatstgenoemden een stuk minder streng is. Dat levert een oneerlijke concurrentiepositie op binnen de visserijsector. 

De illegale vissers kunnen hun vis kwijt op de zwarte markt waar altijd vraag is naar populaire vissoorten die met uitsterven worden bedreigd zoals de blauwvintonijn en de tandbaars. Deze vissen kunnen duizenden euro’s per vangst opleveren. 

Sportvisserij steeds groter probleem voor visstand

Afgezien van de illegale commerciële vangst is de reguliere recreatieve visvangst de afgelopen tijd dusdanig toegenomen dat deze ook invloed heeft op de visstand in de Spaanse wateren. Hoe groot deze impact precies is, is moeilijk te zeggen omdat de recreatief gevangen vis niet op de vismarkt verschijnt. Het Catalaans Onderzoeksinstituut voor Maritiem Beheer berekende vorig jaar echter dat in 2019 de sportvisserij 1.360 ton vis heeft gevangen langs de Catalaanse kust, dat is 5 procent van de commerciële visvangst. Op de Balearen zou dit percentage zelfs 25 procent zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk