Boodschappen in tien minuten thuis dankzij nieuwe bezorgdiensten in Spanje

door admin
Boodschappen in tien minuten thuis dankzij nieuwe bezorgdiensten in Spanje

Eind 2020 initieerde koeriersdienst Glovo deze dienstverlening, waar in de afgelopen maanden de start-ups Blok, Dija en Gorillas zich bij voegden onder hun motto “Doe geen moeite, wij komen eraan!” Niet alleen claimen zij het gemak te dienen van de Spaanse consument, maar ook beter te zijn voor het milieu. Want, vinden zij, als je per dag je boodschappen doet, gooi je veel minder weg dan wanneer je een karretje vult voor een hele week. 

Samen runnen deze bedrijven een virtuele supermarktketen op strategische locaties in de stad, de zogeheten dark stores. Blok-directeur Hunab Morena -voormalige manager van Deliveroo Spanje- voorziet dat zijn start-up binnenkort ook in andere Spaanse steden dan Madrid en Barcelona actief wordt en verwacht met deze uitbreiding een jaaromzet te halen van zo’n 25 miljoen euro.  

Binnen tien minuten bezorgd

Afgelopen week kwam ook de Duitse bezorgdienst Gorillas op de Spaanse markt met twee virtuele supermarkten in Madrid en een ambitieus uitbreidingsplan voor de rest van Spanje. Dit jaar nog verwacht Gorillas meer dan 50 dark stores te openen in tien verschillende Spaanse steden.

Vanaf juli is Gorillas ook in Barcelona actief. Andere Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk en Engeland gingen Spanje al voor. Volgens het concept wordt binnen twee minuten de order voorbereid en daarna binnen acht minuten thuisbezorgd. De sleutel tot succes zit ‘m volgens Gorillas in de strategische locaties in dichtbevolkte delen van de stad. 

Snelle uitbreiding

In tegenstelling tot koeriersdiensten als Glovo, Deliveroo en Uber Eats, zijn de bezorgers in dienst van de start-ups. Bij Blok en Gorillas worden de boodschappen op elektrische fietsen rondgebracht, de Britse nieuwkomer Dija maakt gebruik van scooters. Bij Blok zijn nu 40 mensen in dienst, bij Gorillas zijn dat er 70 en Dija geeft momenteel werk aan honderd werknemers, maar iedere dag breiden de start-ups hun personeelsbestand uit. Zo verwacht Gorillas eind dit jaar meer dan 500 werknemers in dienst te hebben.

Groot assortiment tegen normale prijzen

De dark stores zijn voorzien van zowel verse als houdbare levensmiddelen. Glovo, Dija en Gorillas leveren ook ingevroren vlees en vis. In Barcelona levert Glovo zelfs verse vis. De consument kan kiezen uit een assortiment van tussen de 2 en 3 duizend producten, dat is de helft van het assortiment van een hypermarkt. Volgens de start-ups worden alleen bezorgkosten in rekening gebracht en zijn de producten zelf niet duurder dan in de gewone supermarkt.

Dit vind je misschien ook leuk