Steigerbouwers vernielen Romeinse stadsmuur van Tarragona

door admin
Steigerbouwers vernielen Romeinse stadsmuur van Tarragona

Steigerbouwers hebben onlangs bij het plaatsen van een steiger voor restauratiewerkzaamheden ernstige schade toegebracht aan het historische monument. De Minerva-toren en het reliëf met de afbeelding van deze Romeinse godin van de wijsheid zijn vernield. Dit meldt de Catalaanse nieuwssite Porta Enrere. Het gemeentebestuur van Tarragona heeft dit bevestigd.

Om de steiger vast te zetten werden er maar liefst twaalf gaten in de toren geboord. Een daarvan kwam in het reliëf terecht. Zowel de toren als het reliëf zijn van zeer grote cultuurhistorische waarde. Ze behoren tot de oudste Romeinse overblijfselen op het Iberisch schiereiland. Het steigerbouwbedrijf heeft met het schaamrood op de kaken de blunder erkend.

Misdaad tegen historisch erfgoed

Het gemeentebestuur begrijpt niet hoe zo’n ervaren, gespecialiseerd bedrijf deze grote fout heeft kunnen begaan. De gaten zijn 10 cm diep en hebben een doorsnee van 15 mm.

“Wij zijn verbijsterd en zullen alle maatregelen nemen die nodig zijn tegen deze grove nalatigheid. Het is een misdaad tegen het historisch erfgoed”, beweert Hermán Pinedo, raadslid Cultureel erfgoed bij de gemeente Tarragona.

“Het bedrijf heeft zijn excuses aangeboden. Wij waarderen het gebaar, maar we kunnen dit niet over onze kant laten gaan. We onderzoeken op het moment dan ook de mogelijkheden voor juridische stappen”, voegt het gemeenteraadslid toe.

Verder is ook niet duidelijk waarom er tijdens het plaatsen van de steiger geen toezichthouder ter plekke was. Een intern rapport moet  dit gaan uitwijzen.

Herstel is gelukkig mogelijk

De gemeente is direct in gesprek gegaan met de Territoriale Diensten van de Generalitat, het Restauratiecentrum van roerende zaken en het aartsbisdom. Laatstgenoemde is de eigenaar van de toren. “Gelukkig zien we mogelijkheden om de schade te herstellen”, aldus Pinedo. De verankeringen zijn inmiddels verwijderd en er is een extra constructie aangebracht om de steiger te ondersteunen.

Inmiddels is ook aan het licht gekomen dat de staat van onderhoud van de toren slechter is dan verwacht. “Enkele ernstige gebreken”, volgens Pinedo. Deze gebreken staan overigens volledig los van het plaatsen van de steiger.

Dit vind je misschien ook leuk