De eerste Zonnewijk van Spanje ligt in Zaragoza

door admin
De eerste Zonnewijk van Spanje ligt in Zaragoza

Een Zonnewijk, een Barrio Solar in het Spaans, is een project waarbij op een groot gemeentelijk gebouw zonnepanelen worden geplaatst. Buurtbewoners en bedrijven binnen een straal van 500 meter rondom het gebouw kunnen de opgewekte stroom afnemen. Deelnemers betalen maandelijks een bijdrage van zes euro en besparen ongeveer dertig procent op hun energierekening. De Zonnewijk is een initiatief van de gemeente Zaragoza in samenwerking met stichting Ecodes voor duurzame ontwikkeling en met energiebedrijf EDP Solar.

Economisch, duurzaam en sociaal

Het doel van het project is om mensen te stimuleren gezamenlijk energie op te wekken voor eigen gebruik. Tot 200 woningen en bedrijven kunnen deelnemen. Dat levert hen niet alleen een besparing op hun energiekosten op, maar ze krijgen daarvoor honderd procent hernieuwbare energie. Ze verminderen de uitstoot van CO2 jaarlijks met 40.000 kilogram; de impact daarvan op de luchtkwaliteit is net zo groot als wanneer je 3.000 bomen plant. Tot slot profiteren ook kwetsbare families van het project. De gemeente heeft twintig gezinnen geselecteerd die gratis toegang krijgen tot de zonne-energie.

In september in werking

De eerste van totaal 240 zonnepanelen zijn geïnstalleerd op twee sportcentra in de wijk Actur-Rey Fernando, ten noorden van de historische binnenstad van Zaragoza. In september is de installatie gereed en kunnen de bewoners en bedrijven hun eigen duurzame energie gaan gebruiken. Op dit moment zijn er 150 aanmeldingen van woningen en bedrijven in de buurt. Geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden. Wanneer de tweehonderd plaatsen zijn ingenomen, stelt de gemeente een wachtlijst op. Deelnemers kunnen namelijk op elk moment uit het project stappen. Mensen op de wachtlijst nemen die plaats dan in.

Europese Herstelfonds

Burgemeester Jorge Azcón van Zaragoza en de directeuren van Ecodes en EDP Solar waren aanwezig bij de installatie van de eerste panelen. De burgemeester wil in Zaragoza in nog zeker zeven buurten een Zonnewijk opzetten en daarmee andere steden inspireren. Uitbreiding van het project is echter afhankelijk van financiële bijdragen uit het Europese Herstelfonds NexGenerationEU. De Spaanse regering bepaalt de komende tijd waar dat geld naartoe gaat.

Dit vind je misschien ook leuk