Geen kleinere zeilboten meer toegestaan voor kust Cádiz vanwege orka-aanvallen

door admin
Geen kleinere zeilboten meer toegestaan voor kust Cádiz vanwege orka-aanvallen

Het ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda (Mitma) heeft een resolutie uitgevaardigd om verdere incidenten met orka’s te voorkomen. Sinds 27 maart hebben walvisachtigen de hoofdrol gespeeld in 56 interacties met kleine zeilboten, waardoor de boten soms hun roer verloren en orka’s gewond raakten. In 25 gevallen moest de Kustwacht uitrukken om de schepen na aanraking met de dieren naar de haven te slepen.  

Voor anker gaan verboden

Het verbod is ingesteld voor zeilboten met een lengte gelijk aan of kleiner dan 15 meter die uitsluitend door zeil of uitsluitend door motor worden voortbewogen of die beide gebruiken. Dit type boten mag ook niet meer voor anker gaan in ongemarkeerde badzones in het kustgebied.

De kust en havenautoriteit DGMM heeft aangegeven dat deze boten wel de uitsluitingszone kunnen betreden wanneer ze in een haven voor anker willen gaan of deze willen verlaten. Dat moet dan wel zo snel mogelijk gebeuren en met gebruik van uitsluitend hun mechanische voortstuwing. 
 
Zeilboten die langer zijn dan 15 meter worden verzocht uitsluitend mechanische voortstuwing te gebruiken binnen de zone waarvoor beperkingen gelden. De rest van de schepen dienen af te zien van het uitvoeren van walvisobservaties.

Wat te doen bij ontmoeting met walvisachtigen?

Desalniettemin heeft de MGMM aangegeven dat “mocht een boot wel een onverwachte ontmoeting met orka’s hebben, het wordt aanbevolen de motor uit te zetten, de zeilen te laten zakken, de sonde los te koppelen en te voorkomen dat mensen aan boord te dicht bij de reling komen”.

De kuststations zullen periodiek radiowaarschuwingen afgeven om vaartuigen te informeren over de nieuwe verboden en beperkingen die door deze nieuwe resolutie zijn vastgesteld. Deze zijn tot 20 augustus van kracht. Een verlenging wordt echter niet uitgesloten. 

Ook in september 2020 werd eenzelfde resolutie uitgevaardigd in de wateren voor de kust van Cádiz gedurende enkele weken met hetzelfde doel. De veiligheid van zeilers en hun boten garanderen en de mariene biodiversiteit beschermen.

Orka-aanvallen houden gemoederen bezig

Vorig jaar hielden herhaaldelijke aanvallen van orka’s op boten in de Straat van Gibraltar en voor de kust van Galicië internationaal de gemoederen bezig. Dat orka’s gewond raken in de Straat van Gibraltar komt regelmatig voor. Vaak schampen ze langs visnetten als ze de tonijn proberen te pakken die boten net aan het binnenhalen zijn. Of tonijnvissers die de walvisachtigen als concurrenten zien, brengen zelf verwondingen aan om de dieren weg te jagen. Vanaf juli tot begin oktober 2020 waren er 33 incidenten waarbij orka’s actief boten hebben opgezocht en in sommige vallen aanvielen; 6 in de Straat van Gibraltar, 5 langs de Portugese kust en 22 in augustus voor de kust van Galicië.

Bekijk ook: Orka-aanvallen op boten in Spanje verklaard door deskundigen

Dit vind je misschien ook leuk