Spanje opnieuw populairste vakantiebestemming voor Nederlanders

door admin
Spanje opnieuw populairste vakantiebestemming voor Nederlanders

In het onderzoek werd gekeken naar de invloed van corona op reizen. Daaruit bleek ook dat andere landen die populair zijn als zonbestemming in Zuid-Europa, zoals Griekenland en Italië populair blijven. Toch was de belangstelling voor die twee landen beduidend minder dan die voor Spanje.

Reisbeperkingen

Inmiddels zijn met de invoering van het digitale corona-certificaat en dankzij de hoge vaccinatiegraad in de meeste landen de reisbeperkingen voor reizen binnen Europa sinds augustus grotendeels verdwenen. Daarom zullen volgens het NBCT meer mensen weer kiezen voor een vakantie het buitenland in plaats van thuis te blijven. Voor ruim 13 procent van de onderzochte groep gold dat corona invloed heeft gehad op de keuze voor de reisbestemming.  60 procent van de mensen gaf ook aan nog dit jaar op vakantie te willen gaan. De meesten oriënteren zich daarbij op de herfstvakantie.

De helft denkt aan een vakantie in het buitenland. In de helft van die gevallen geeft de vaccinatie de doorslag. Circa tweederde van de reizigers is bereid om zich bij terugkeer te laten testen.

Toerisme in Spanje

Voor Spanje lijkt deze uitkomst positief. Toch beleefde het land het op een na meest atypische zomerseizoen in de geschiedenis. De cijfers wat buitenlandse toeristen betreft, verbleken in vergelijking met die van vóór de pandemie. De cijfers wat nationale toeristen betreft waren veel beter. Juli vorig jaar werd zelfs afgesloten als beste in de geschiedenis van nationale toeristen. Een trend die zich in augustus weer herhaalde.

Zeker is dat de recordaantallen nationale bezoekers niet voldoende zijn om het enorme gat te dichten dat is achtergelaten door buitenlandse toeristen die voor het tweede achtereenvolgende seizoen zijn thuisgebleven. Hoewel er in juli 2.791.604 reizigers van buiten de Spaanse landsgrenzen kwamen, -146% meer dan vorig jaar, is het cijfer nog ver verwijderd van de 6.455.207 die in juli 2019 werden ontvangen. Met andere woorden, de sector is er slechts in geslaagd om 43,2% van de buitenlandse toeristen van voor de pandemie terug te krijgen.

De lage komst van buitenlanders betekende dat Spanje in totaal slechts 8.565.366 bezoekers ontving, zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. Dat is 70,6% van juli 2019. 

De Spaanse toeristensector vreesde al in augustus voor een zeer slechte nazomer, want alle Spaanse toeristen immers weer naar huis. Als nu het toerisme uit het buitenland weer aantrekt en ook mensen uit andere Noord-Europese landen een zonnige herfstvakantiebestemming zoeken worden de verliezen wellicht ten dele gecompenseerd.

Dit vind je misschien ook leuk