Andalusië is elite van biologische productie binnen Europa

door admin
Andalusië is elite van biologische productie binnen Europa

Andalusië heeft de EU-doelstelling dat 25 procent van de agrarische productie in 2025 van biologische aard moet zijn al nagenoeg behaald. In de afgelopen vijf jaar nam het oppervlak dat bestemd is voor duurzame landbouw en veeteelt in Spanje met liefst 37 procent toe. Bijna de helft (45 procent) van de agrarische grond in Andalusië is bestemd voor duurzame productie; landbouw en veeteelt die rekening houden met dierenwelzijn en milieu. 

Ecologische revolutie in jaren ‘90

Paqui Iglesias verbouwt al decennialang amandelen in Almería. Aanvankelijk leverde haar dat 80 cent per kilo op. Totdat ze in de jaren negentig ’90 overging op biologische productie. Agrariërs kregen in die jaren namelijk subsidie van de overheid als ze overgingen op duurzame landbouw of veeteelt. Nu brengen de biologisch geteelde amandelen Paqui negen euro per kilo op, dat is het drievoudige van de opbrengst van amandelen in traditionele landbouw. 

De transitie naar biologische landbouw kwam in de jaren ’90 in Spanje op gang, in eerste instantie om een goede concurrentiepositie ten opzichte van andere landen te houden. Het proces nam jaren in beslag omdat een product pas als ‘biologisch’ mag worden verkocht als aan uitgebreide regelgeving is voldaan. Andalusië was de eerste regio met een eigen goedgekeurde eco-certificering, iets wat volgens Paqui zonder overheidssteun niet mogelijk was geweest. 

“Wij hebben binnen Europa een voorbeeldfunctie vervuld met onze duurzame innovatie in de agrarische sector. Inmiddels is wel gebleken dat wij de juiste zet hebben gedaan voor de toekomst”, zegt Cristobál Cano, voorzitter van de Unie voor Kleine Landbouwers (UPA) in Jaén. Volgens Cano heeft biologische landbouw, naast de voordelen voor dier en milieu, een grote economische toegevoegde waarde, met name door de export naar centraal-Europese landen waar de consumptie van biologische producten relatief groot is. 

In pandemiejaar 2020 was Andalusië de enige Spaanse regio waar de biologische sector verder uitbreidde. In dat jaar kwam er 33.551 hectare aan biologische landbouwgrond bij, dat is een uitbreiding van 3,1 procent. Het aantal biologische producenten nam vorig jaar zelfs toe met bijna 10 procent. 

Dit vind je misschien ook leuk