Vulkaanuitbarsting La Palma bereikt stabiele fase

door admin
Vulkaanuitbarsting La Palma bereikt stabiele fase

Wetenschappers verklaren tegenover de Spaanse pers dat de ergste schade, met het bereiken van de stabiele fase, in de afgelopen drie weken is anagericht. De voorzitter van het noodplan Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, benadrukte woensdagavond na een bijeenkomst dat er nog altijd de grootst mogelijke voorzichtigheid in acht moet worden genomen, maar dat de ontwikkeling van de vulkaanuitbarsting wel aan het veranderen, en daarmee stabiliseren, is.

Wind maakt luchtkwaliteit La Palma eerst erger

De wind zorgt er echter vandaag voor dat de zwevende asdeeltjes door de uitbarsting de luchtkwaliteit op het eiland eerst erger maken. Directeur van het Nationaal Geografisch Instituut IGN vertelde woensdag dat de hoge concentratie van microdeeltjes, die tot op heden zijn geregistreerd, geen gevaar voor de bevolking hebben opgeleverd.

Vliegveld Canarische eiland La Palma gesloten vanwege asdeeltjes

Dat de luchtkwaliteit nog verre van goed is, blijkt uit de mededeling die het AENA via Twitter deed. De luchthavenautoriteit besloot donderdagochtend het vliegveld van La Palma te sluiten omdat er teveel asdeeltjes in de lucht zweven en het zicht daardoor verre van optimaal is. “Veiligheid is onze prioriteit”, zo meldt AENA. Tot op heden betekent het sluiten van het vliegveld op La Palma dat 34 nationale vluchten en vluchten tussen de eilanden geannuleerd moesten worden. Alle overige luchthavens van de Canarische eilanden zijn wel gewoon bereikbaar.

Koning Spanje brengt meerdaags bezoek aan Canarische eilanden

De Spaanse koning is al enkele dagen op de Canarische eilanden. Donderdag staat een bezoek gepland op Tenerife om samen met de koningin ondernemers binnen de toeristische sector te bezoeken en hen te steunen na de impact van de coronapandemie en nu de vulkaanuitbarsting op La Palma. Twee weken geleden was Felipe VI ook al op La Palma om steun te betuigen aan de bewoners van het eiland.

Dit vind je misschien ook leuk