Spaanse politie betrokken bij grootste cocainevangst ooit op zeilboot

door admin
Spaanse politie betrokken bij grootste cocainevangst ooit op zeilboot

In Huelva ontmantelden agenten van de nationale politie een drugsorganisatie met de inbeslagname van meer dan twee ton hasj. Twintig mensen werden gearresteerd en beschuldigd van drugshandel, lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen. De politie trof ook twee grote marihuana-plantages aan waarvan de opbrengsten werden gebruikt om de belangrijkste illegale activiteiten te financieren. Verder werd er meer dan 80.000 euro aan contant geld gevonden, samen met tal van voertuigen en twee recreatieboten die klaar waren om drugs te smokkelen.

In Madrid hield de Nationale Politie een zending van 150 kilo cocaïne met een straatwaarde van 9 miljoen euro tegen op een parkeerplaats. Twee mensen zijn aangehouden toen ze op heterdaad werden betrapt terwijl ze met de drugs bezig waren. De cocaïne zat verstopt in acht sporttassen in een busje. Het was de bedoeling van de verdachten om de opbrengst van de drugs te vergroten door deze te vermengen met andere stoffen om het volume ervan te vergroten en betere winsten te behalen. Dat concludeerden de agenten toen ze in het busje nog eens 133 pakjes met een ander wit poeder (nep cocaine). 

Meer succesvolle operaties

Ondertussen heeft de Guardia Civil in Alicante een boot onderschept met 1.300 kilo hasj aan boord. Deze actie vond plaats op 21 oktober toen de politie een boot zag varen voor de kust van de stad Santa Pola aan de Spaanse oostkust. Ze vonden het geheel er verdacht uitzien en besloten om in het kader van surveillance en preventie van illegale immigratie en drugshandel, de boot en opvarenden te controleren. Terwijl de politie de boot naderde, probeerde deze met hoge snelheid te vluchten. Na een achtervolging wisten de agenten het vaartuig in te halen. Eenmaal op de boot ontdekten ze 1.300 kilo hasj. Drie mannen werden gearresteerd.

Grootste vangst

Twee dagen voorafgaand aan bovengenoemde succesvolle operatie namen een andere opsporingseenheid tijdens een speciale internationale operatie op de Atlantische Oceaan ruim 5.200 kilo cocaïne in beslag. Deze werd op een ruim 23 meter lange zeilboot van Zuid-Amerika naar Europa vervoerd. De Spaanse en Portugese politie kreeg hierbij hulp van de marine, de luchtmacht en de Britse en Amerikaanse drugspolitie.

De nationale politie van Spanje meldt op zijn officiële YouTube-kanaal dat het dankzij deze gezamenlijke inspanning om de grootste hoeveelheid cocaïne gaat in de geschiedenis die op dit type boot (recreatievaartuigen) in beslag is genomen. Drie mensen werden gearresteerd, waaronder een bekende drugshandelaar die al werd gezocht voor een groot cocaïnetransport vorig jaar in maart. 

Dit vind je misschien ook leuk