Spanje verscherpt inreiscontroles tegen nieuwe omicron variant van coronavirus

door admin
Spanje verscherpt inreiscontroles tegen nieuwe omicron variant van coronavirus

El País schrijft dat twee bepalingen van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid zaterdag zijn gepubliceerd in het staatsblad BOE. Uitgelegd wordt dat in een Zuid-Afrikaanse provincie de afgelopen dagen een aanzienlijke toename van het aantal covid-19-gevallen is vastgesteld. Dit heeft geleid tot de identificatie van een nieuwe variant die tal van mutaties vertoont die verband houden met een mogelijke toename van de overdraagbaarheid en de vermindering van het neutralisatievermogen door de antilichamen.

Voor het ministerie vormt deze uitleg de rechtvaardiging voor het verhogen van de toegangscontrole. Vast staat dat reizigers uit landen met een “hoog risico” voortaan naast een erkenning dat ze volledig zijn ingeënt of de ziekte hebben gehad, een negatief testbewijs moeten overleggen.

De regering heeft aan de lijst van landen met een hoog risico zeven landen uit het zuidelijk Afrika toegevoegd: Botswana, Swaziland, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe. Passagiers die uit deze landen komen, zullen het negatieve resultaat van bijvoorbeeld een PCR die in de afgelopen 78 uur is uitgevoerd moeten overleggen – ongeacht of ze zijn ingeënt of zijn hersteld van een covid-infectie.

Vluchten opgeschort

Vrijdag besloten de 27 leden van de Europese Unie al tegelijkertijd om vluchten uit diezelfde zeven landen op te schorten.

Bronnen bij het ministerie van Volksgezondheid bevestigden dat vrijdag alle autonome gemeenschappen zijn geraadpleegd en dat er op dat moment in Spanje geen geval bekend was van de nieuwe variant.  

Nieuwe variant omicron

In de resolutie, gepubliceerd in BOE, legt het ministerie uit dat de nieuwe omicron-variant ‘de nadruk legt op de noodzaak van een flexibel mechanisme waarmee snel aanvullende sanitaire controlemaatregelen genomen kunnen worden voor mensen uit landen met een hoog risico vanwege een significante verslechtering van hun epidemiologische situatie of waarin ze  bijzondere zorgwekkende varianten hebben ontdekt’. Hiertoe zal de lijst van landen die als risicovol of hoog risico worden beschouwd continue worden geactualiseerd.

Reisbeperkingen voor reizigers uit het VK

De andere resolutie die deze zaterdag wordt gepubliceerd, is afkomstig van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze verwijst eveneens naar de lijst met eisen die, afhankelijk van het land van herkomst, aan reizigers worden gesteld. Nieuw is dat Spanje vanaf 1 december (en tot in ieder geval 2022) alleen gevaccineerde mensen uit het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland toestaat. Tot nu toe mochten reizigers die vanaf deze eilanden arriveerden gevaccineerd of met een negatieve PCR binnenkomen. Dat is vanwege de opkomst van de nieuwe varianten van de veroorzaker van covid nu teruggedraaid.  

Dit vind je misschien ook leuk