Omicronvariant duikt op in Spanje maar zorgt niet voor strengere maatregelen

door admin
Omicronvariant duikt op in Spanje maar zorgt niet voor strengere maatregelen

Momenteel zijn in Spanje drie gevallen bevestigd van een besmetting met de omicronvariant (in de regio Madrid, Catalonië en de Balearen). Een zorgelijke ontwikkeling, zo vindt de regering, zeker nu er weer een lang weekend (puente de Constitución) voor de deur staat waarin mensen op pad gaan en elkaar zullen bezoeken. 

Economische activiteit niet opnieuw stopzetten

Omdat een hoog percentage van de bevolking in Spanje volledig gevaccineerd is tegen het covid-19 (meer dan 91 procent) heeft de Spaanse overheid, ondanks de bestaande zorgen, besloten niet terug te grijpen op eerdere preventiemaatregelen. Alleen de mondkapplicht blijft voorlopig nog van kracht in publieke binnenruimten, een maatregel die in Spanje consequenter is doorgevoerd dan in de meeste andere landen. Dit moet voldoende zijn om de epidemiologische situatie in de hand te houden zonder alles weer geheel of gedeeltelijk op slot te zetten. Zo kiest de Spaanse regering er bewust voor om sectoren zoals de horeca en de cultuursector niet opnieuw in de problemen te brengen. 

Pandemiewet komt er niet

Volgens regeringswoordvoerder Isabel Rodríguez vraagt de huidige situatie nog niet om aanscherping van de maatregelen, maar de ontwikkelingen in de komende weken moeten uitwijzen of dit alsnog zal gebeuren.

Het aannemen van een pandemiewet, waar een aantal regio’s om had verzocht, is momenteel in ieder geval uitgesloten. Het blijft dus voor deelbesturen onmogelijk om vergaande vrijheidsbeperkende maatregelen in te voeren zonder dat zij daarvoor naar de rechter moeten. Besluiten over de maatregelen zullen dus gemeenschappelijk genomen worden onder ‘medebestuur’ in de Interterritoriale Raad voor Volksgezondheid. De Spaanse regering is van mening dat deze raad voldoende juridische instrumenten tot haar beschikking heeft om alle mogelijke scenario’s van de pandemie tegemoet te treden. 

Dit vind je misschien ook leuk