Spanje dichtbij piek van zesde coronagolf

door admin
Spanje dichtbij piek van zesde coronagolf

Dit ondanks de voortgang van de vaccinatie. Meer dan 40 miljoen mensen hebben al minstens één dosis en 36% van de bevolking heeft een boosterdosis gekregen. Desondanks wordt deze stand van zaken overschaduwd door de dagelijkse registratie van tienduizenden besmettingen. 

Spanje ziet, net als de rest van de wereld, hoe de curven tot onverwachte limieten stijgen en dat het einde nog niet in zicht is. Of wel? Uit de laatste gegevens blijkt dat de snelheid waarmee de gevallen in Spanje toenemen de afgelopen dagen flink is afgenomen. De cumulatieve incidentie blijft toenemen, maar de snelheid van die toename neemt af en nadert vlgens RTVE.es geleidelijk nul. 

De gevolgen van enkele weken groei van het aantal besmettingen zijn wel voelbaar: de druk op ziekenhuizen blijft toenemen, net zoals het aantal sterfgevallen. Hoewel alles erop wijst dat de ommicron-variant een mildere ziekte ontwikkelt, blijft het coronavirus ook in Spanje dodelijke slachtoffers maken. Dat aantal is wel ver verwijderd van dat tijdens eerdere golven. De afgekopen weken gaat het om circa 100 sterftes per dag. Uit een grafiek die de wekelijkse evolutie van sterfgevallen door Covid-19 toont, blijkt het aantal de afgelopen maand te zijn verdubbeld. 

Omicron, begin en einde?

In omgekeerde richting het pad van het virus volgend, kwam vóór de groeiende piek van sterfgevallen de gevaarlijke toename in ziekenhuizen. De waarschuwingen voor en tijdens de feestdagen hebben niet kunnen voorkomen dat de zorgdruk na Kerstmis opliep. Op nationaal niveau is de bezettingsgraad van IC’s door COVID-patiënten bijna 25%. Een percentage dat de zeer hoge risicodrempel markeert in het coronaverkeerslicht voor de gezondheidszorg. De verzadiging van deze eenheden overstijgt in veel regio’s het niveau van de laatste golven. Catalonië, dat in de vijfde golf bijna de helft van zijn IC-bedden bezet had door COVID-patiënten, is nu ook de meest getroffen regio met een druk van meer dan 40%.

Piek nog niet bereikt

Hoewel de situatie in ziekenhuizen gecompliceerd is, lijkt de stijging van het aantal gevallen – de eerste pandemische indicator – nog niet zijn hoogtepunt te hebben bereikt. De curve blijft de maxima overschrijden: afgelopen woensdag werd met 179.000 het recordaantal gemelde dagelijkse besmettingen geregistreerd. Bovendien heeft de gecumuleerde incidentie sinds dinsdag meer dan 3.000 gevallen. Dat is drie keer meer dan op het hoogste punt van de vorige golven. 

Andere omstandigheden met omicron

De komst van ómicron heeft de pandemie en de manier waarop ze gevolgd wordt veranderd. De diagnostische capaciteit was voldoende om de ongekende cijfers van regio’s als Navarra of Baskenland vast te leggen -meer dan 6.000 gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen-, maar de lezing van de incidentiegegevens is anders.
De algemene consensus is dat het te vroeg is om de pandemie als voorbij te beschouwen. Toch is de ervaring van deze golf dat het aantal gevallen niet dezelfde impact heeft op de ziekenhuizen, vertaald in opnames en sterfte. Dit betekent niet dat de variant onschadelijk is. Een hoge incidentie die een tijd aanhoudt, verzadigt uiteindelijk ziekenhuizen en veroorzaakt sterfgevallen. Toch is de impact tot nu toe gering gebleken.

Piek dichtbij

De gegevens van de afgelopen week laten ons zien dat de piek van deze zesde golf dichtbij zou kunnen zijn. De incidentie blijft stijgen, maar het aantal gevallen is al enkele dagen gedaald, wat zou wijzen op een vertraging van de groei.

Corona behandelen als griep

In deze context bevestigde de minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, de toekomstige implementatie van een nieuw systeem om covid te monitoren alsof het een griep is zodra de zesde golf eindigt. Darias drong erop aan dat dit plan zal worden gelanceerd nadat hij zich “met alle voorzichtigheid” realiseerde dat de ziekte “endemische kenmerken krijgt, althans in onze omgeving”. Alleen de tijd zal leren of de afname van de gemelde gevallen het begin is van dit pad of gewoon een vertraging veroorzaakt door de feestdagen.

Dit vind je misschien ook leuk