España Vaciada laakt ‘decennia van verlating van alle overheden

door admin
España Vaciada laakt 'decennia van verlating van alle overheden

Dat staatsmodel, gericht op grote steden en dichtbevolkte gebieden, beschouwen zij als verkeerd. Er is zoveel politiek ‘blabla’ gaande waaruit geen enkel resultaat voortvloeit. De kandidaten van España Vaciada hielden een pre-campagne bijeenkomst in Ampudia, Palencia. Daar willen ze ‘de stem van de geleegde gebieden’ laten horen aan instellingen en de “dramatische” situatie van ontvolking in de regio keren. Daarbij willen ze een nationaal pact voor de provincies in het binnenland die getroffen zijn door de ontvolking. 

Ángel Ceña (Soria Ya!), Nieves Trigueros (Palencia), Vanessa García (Salamanca), Cristina Blanco (Valladolid) en José Ramón González (Burgos), zijn de hoofden van de lijst voor hun respectievelijke gebieden. Zij kwamen bijeen in Ampudia. Een zeer toeristische stad met slechts 600 inwoners.  Ook Tomás Guitarte, plaatsvervanger van Teruel Existe (Teruel bestaat) en de enige vertegenwoordiger van het lege Spanje in het parlement was van de partij. Net als de senator van deze partij, Joaquín Egea.

Stem van burgers overdragen aan instellingen

Volgens Guitarte vormt het akkoord om het Lege Spanje in de landelijke regering te vertegenwoordigen de eerste publieke daad van dit gedeelte van de bevolking dat het land moet gaan veranderen. Guitarte wees RTVE.es er ook op dat de stap van het Lege Spanje ‘essentieel’ is om ‘de stem’ van de burgers over te dragen aan de instellingen. Bovendien moet met de stap het ‘verkeerde’ ontwikkelingsmodel van het land veranderen in een meer ‘rechtvaardige’. Voorts wil men ‘garanderen’ dat de ’theoretische oplossingen’ die door de partijen worden aangeboden ‘in werkelijkheid worden gebracht’.

Ontvolking als gemeenschappelijke vijand

Guitarte omschreef ontvolking als de ‘gemeenschappelijke vijand’ van het grootste deel van het Spaanse grondgebied. Het is een fenomeen dat de territoria van Castilla y León hard treft. Volgens de laatste gegevens van de INE hebben hier 1.928 plaatsen 284.927 inwoners verloren in 20 jaar. In 146 daarvan is de bevolking met meer dan 50% afgenomen, vooral in de provincie Ávila.

Kandidaten geen politici maar burgers

De kandidaten werken namens alle onbewoonde gebieden van Castilla y Leon, ook al heeft niet elk gebied een vertegenwoordiger in de partij. Ze wijzen er ook op dat de meeste van hun geen politici zijn, maar personen afkomstig uit de tientallen buurtverenigingen en bewegingen die zich jarenlang hebben ingezet voor de bewoners van hun gebieden. 

De partij vraagt om een ​​regionaal en nationaal plan dat partijen overstijgt. Ze wil met welke partij en wie dan ook onderhandelen om de doelen te bereiken met als gemeenschappelijk doel de ontvolking in Spanje tegen te gaan.

Best opgeleide mensen vertrekken altijd

‘We hebben iets te zeggen en we willen nu gehoord worden’, legt Ceña uit, voor wie de situatie ‘dramatisch’ is: ‘Burgers gaan naar Madrid, Zaragoza, Barcelona en Bilbao, vooral’, omdat ze in hun regio ‘geen toekomst hebben’. ‘De jongste en best opgeleide en meest voorbereide mensen vertrekken altijd’, klaagt Ceña. Hij roept op tot een ‘regionaal en nationaal plan’.

‘Politici, veel blabla maar weinig feiten’

Deze kandidaat uit Soria Ya! vindt dat als ontvolking in Spanje een ‘ernstige longontsteking’ is, Soria ‘longkanker heeft’ met gemiddeld 8,6 inwoners per vierkante meter. ‘Politici, veel blabla en veel plannen, maar weinig feiten. Ze hebben het lege Spanje gevuld met onvervulde woorden en beloften en dit is wat we onder ogen moeten zien’.

Financiering via crowdfunding en microkredieten

Hij wees erop dat Soria Ya! niet als politieke partij is opgericht, geen subsidie ​​heeft en van plan is de campagne te financieren via crowdfunding of microkredieten. Deze belooft hij terug te betalen als ze een advocaat vinden in de Cortes van Castilla y León. Als voorbeeld dient Valloria, het dorp van Ceña’s vader. Die telde in de jaren vijftig zo’n 240 inwoners waar er nu nog maar vier van over zijn.

Verlaten door politici

Verónica Santos, de nummer één voor Salamanca, richt zich op jongeren. 35% van de jongeren in Castilla y León woont niet in deze autonome regio. Bovendien staat Salamanca als stad met meer dan 20.000 inwoners bovenaan in de ranglijst van het werkloosheidscijfer.  ‘Ondanks dat dit een gebied is met enorme krachten en kansen, wordt het door politici verlaten’, klaagt ze. Het land heeft volgens haar op dit moment ‘geen capaciteit om talent vast te houden’. Daarom pleit Santos voor de terugkeer van ‘verbannen’ talent. Ze voegt toe: ‘Op dit moment leiden we mensen op zodat grote steden van ze kunnen profiteren’.

Geen sprake van ideologie in termen van links en rechts

In verklaringen aan RTVE.es roept Santos de bevolking op om te ‘begrijpen’ dat ze ‘een cruciale partij kunnen zijn die dingen in deze gemeenschap kan veranderen’. Ze benadrukt dat er geen sprake is van ideologie in termen van links en rechts. ‘Wij geloven in democratische waarden, mensenrechten en de behoeften van het milieu. We hebben alleen vertrouwen nodig zodat wij die uitdagingen aan kunnen gaan.

Politiek bedrijven vanuit samenwerking

De kandidaat van Vía Burgalesa España Vaciada, Joserra González zegt ‘We zijn hier niet om tijd te verspillen aan vechten met anderen’. Hij roept op tot ‘politiek bedrijven vanuit samenwerking’ tussen de gebieden en ‘zorgen voor het gemeenschappelijke’. Hieronder basisdiensten en infrastructuren die geleidelijk aan verdwijnen als de gebieden ontvolken. “We zijn hier niet om tijd te verspillen aan het vechten met anderen, maar om de behoeften van de mensen naar de instellingen te brengen.”

In verklaringen voorafgaand aan het evenement legt González uit dat hij hoopt dat het Lege Spanje ‘een eigen groep in de Cortes van Castilla y León’ kan krijgen met minstens vijf vertegenwoordigers uit de verschillende provincies.

Dichtbij de mensen

Het is meer een ‘mond-tot-mondreclame’-campagne die heel dicht bij de mensen waar het om gaat staat. ‘We wonen niet in Madrid en passen, zoals andere partijen doen, het discours aan aan de andere gebieden’, beaamt Cristina Blanco (de nummer één voor Valladolid). ‘Wij zijn de stem van de ervaring, wij zijn degenen die in de ontvolkte dorpen wonen, we kennen de problemen die ze hebben en vanuit onze ervaring willen we deze problemen in het parlement brengen’.

Niet gedreven door electorale perspectieven

De kandidaten zeggen dat ze ‘enthousiast en gedreven zijn om te werken’ voor Castilla y León omdat ‘er hoop is’. Maar ze staan ​​erop dat ze niet worden gedreven door ‘electorale perspectieven’ maar door de behoeften van de burgers.

Dit vind je misschien ook leuk