Spanje adviseert vierde coronaprik voor meest kwetsbare mensen

door admin
Spanje adviseert vierde coronaprik voor meest kwetsbare mensen

Eind december maakten Israël en Chili bekend dat zij een vierde prik wilden aanbieden voor kwetsbare mensen en ook Oostenrijk kwam met hetzelfde advies. Later sloten Hongarije en Denemarken zich hierbij aan.

Spanje start ook met vierde coronaprik voor kwetsbare mensen

Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid maakte donderdag 13 januari bekend dit voorbeeld te gaan volgen. Alleen de meest kwetsbare inwoners – in Spanje zo’n 120.000 mensen – komen in aanmerking voor een tweede boosterprik. Vooralsnog doet het Spaanse Ministerie nog geen uitspraken of ook deze vierde prik straks voor de gehele volwassen bevolking van Spanje zal worden aanbevolen.

Welke Spanjaarden komen in aanmerking voor vierde prik?

Enkele voorbeelden van mensen die in aanmerking komen voor de vierde coronaprik – in het geval van Janssen de derde – zijn kankerpatiënten, mensen met een stoornis van het afweersysteem en mensen die een orgaantransplantatie (hebben) ondergaan of hiervoor op de wachtlijst staan. Mensen die een extra boosterprik willen, kunnen deze vijf maanden na de eerste boosterprik komen halen.

EMA en WHO twijfelen over boosterprik om de paar maanden

Het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaven nog geen week geleden te kennen dat ze nog niet volledig overtuigd zijn van het nut van een tweede boosterprik. Ze vinden dit ‘geen duurzame of levensvatbare strategie’. Volgens de organisaties zijn er nog onvoldoende data die deze aanpak op langere termijn onderbouwen. Wel geven ze aan dat dit voor de meest kwetsbare mensen op dit moment de juiste aanpak zou kunnen zijn.

Ondanks dat het EMA en de WHO deze aanpak nog niet voor 100 procent steunen, kiezen steeds meer Europese landen voor deze strategie. De reden dat Spanje kiest voor het beschikbaar stellen van een vierde prik is het hoge aantal besmettingen en de verspreiding van de omicronvariant.

Dit vind je misschien ook leuk