Spanje beleeft dit weekend koudste periode van 2022

door admin
Spanje beleeft dit weekend koudste periode van 2022

De Spaanse weersite Eltiempo.es voorspelt de komende dagen nóg strengere vorst. Nog geen week na de jaarwisseling werd een periode van kou aangekondigd in Spanje. Januari is normaliter de koudste maand van het jaar in Spanje. Uit de meest actuele weersvoorspellingen blijkt dat ook dit jaar het geval.

Koudste 14 dagen in Spanje beleven we nu

Volgens de gegevens over de periode 1991 tot 2020 beleven we in Spanje momenteel de koudste veertien dagen. De koudste nacht tot op heden was die van 13 januari met een gemiddelde temperatuur van 2,8 graden op het vasteland van Spanje en de Balearen.

Hoewel 21 januari de boeken in kan gaan als de koudste dag, is een gemiddelde temperatuur van 7,9 graden nog behoorlijk hoog. Dit komt vooral omdat de temperaturen in bijvoorbeeld het zuiden van Spanje en de Canarische eilanden het gemiddelde behoorlijk op kunnen drijven.

Extreme kou start vrijdag en zet in het weekend door

De kou is al bijna twee weken merkbaar in een groot deel van Spanje. De verwachting van Eltiempo.es is dat de temperatuur de komende dagen nog verder zal dalen aangezien we te maken hebben met een heldere lucht en nauwelijks wind. In het weekend kan het daardoor -10 worden in Soria en Teruel en -12 graden in Lérida en omliggende gebieden.

Koufront bereikt geen recordtemperaturen zoals tijdens Filomena

In Teruel, Soria, Burgos en Palencia worden zelfs temperaturen van -15 en -16 waargenomen, hoewel dit geen officiële waarnemingspunten zijn. Hoewel het dus behoorlijk koud is in Spanje, is er nog geen sprake van temperaturen van -26 graden in Teruel vorig jaar tijdens storm Filomena.

Een meteoroloog van Meteored wijst erop dat dit echter een normale temperatuur is voor de periode van het jaar. Na een periode van strenge vorst zoals nu, verwachten we vervolgens een periode van neerslag langs bijvoorbeeld de kust van Cantabrië en sneeuw in de Pyreneeën.

Dit vind je misschien ook leuk