Rotondes in Spanje

door admin
Rotondes in Spanje

De Spaanse verkeersdienst DGT adviseert over de 5 meest voorkomende gevaren en overtredingen op rotondes in Spanje.
Volgens hun statistieken beging een op de drie bestuurders die betrokken waren bij een ongeval op een rotonde een overtreding. De meest voorkomende overtredingen zijn te hard rijden en te weinig afstand houden van degene die voor je rijdt. 

Voorrang

Behalve op rotondes met een wegmarkering of met verkeerslichten, heeft het verkeer dat zich al op de rotonde bevindt, altijd voorrang. Een poging doen op een rotonde te komen, zonder daarbij voorrang te verlenen, kan een ongeval veroorzaken. Als je op deze manier de veroorzaker bent van een ongeluk, kun je een boete krijgen van 200 euro en loop je het risico op 4 punten aftrek van je rijbewijs. 

Evenzo kan het verlaten van de rotonde vanaf de binnenrijstrook waarbij je andere voertuigen min of meer afsnijdt, ook ernstige gevolgen hebben. 

Te hard rijden

Ook op rotondes zijn snelheidsovertredingen vaak de achterliggende oorzaak van incidenten. Rem daarom altijd af als je een rotonde nadert. Te hard rijden over een rotonde maakt het andere verkeersdeelnemers moeilijker om de rotonde te betreden of juist uit te rijden.

Te hard rijden op een rotonde in Spanje kan worden aangemerkt als een misdrijf als het gevaar oplevert voor andere levens. In dat geval is de boete 500 euro en de puntenaftrek 6 punten.

Eenmaal op een rotonde

Ook tijdens het rijden op een rotonde kunnen problemen optreden. Geef altijd met je knipperlicht tijdig aan dat je van rijstrook gaat wisselen en respecteer de voorrangsregels. Houd er ook altijd rekening mee dat mensen die op de buitenstrook rijden de rotonde vaak driekwart nemen en in veel gevallen hun knipperlicht niet gebruiken. Dit zorgt regelmatig voor miscommunicaties met ernstige gevolgen. Als je bij het onterecht wisselen van rijstrook een ongeval veroorzakt doordat andere weggebruikers plotseling moeten remmen, levert dat je een boete op van 200 euro. 

Zoals beschreven in een vorig artikel, is de rechterrijstrook op een rotonde gereserveerd voor de bestuurders die de rotonde willen verlaten. Bevind je je op een andere rijstrook, ga dan tijdig en veilig naar rechts voordat je je afrit nadert. Wissel bovendien altijd van rijstrook volgens twee basisregels:

Respecteer de voorrang van degenen die al op de rotonde zijn. Gebruik altijd je knipperlicht als je van rijstrook wilt veranderen of de rotonde wilt verlaten. En pas op: verlaat je de rotonde vanaf de binnenrijstrook en veroorzaak je daarbij een ongeluk, dan kun je beboet worden met 500 euro en 6 punten aftrek. 

Kwetsbare gebruikers

Verder moeten we op rotondes maximaal opletten in het bijzijn van kwetsbare gebruikers, zoals fietsers en motorrijders. Besteed bijzondere aandacht aan het respecteren van hun voorrang bij het uitrijden of betreden van een rotonde en bij rijstrookwisselingen. Zorg dat je altijd voldoende afstand tot deze weggebruikers houdt. Houd er ten slotte rekening mee dat er mogelijk voetgangers zijn die de weg oversteken bij de in- of uitgang van een rotonde. Vergeet niet beide kanten op te kijken.

Roekeloos rijden kan een misdrijf zijn als het levens in gevaar brengt en zou resulteren in een boete van 500 euro en een aftrek van 6 punten van je rijbewijs.

Dit vind je misschien ook leuk