Subsidies in Spanje voor het opwekken van je eigen elektriciteit

door admin
Subsidies in Spanje voor het opwekken van je eigen elektriciteit

De elektriciteitsprijs is al maandenlang torenhoog; dat maakt het nu echt interessant om wat elektriciteit betreft zelfvoorzienend te worden. Voor energieopwekking met duurzame energiebronnen bestaan subsidies. De Spaanse rijksoverheid heeft fondsen beschikbaar gesteld tot december 2023 en het Instituut voor meer diversiteit en besparing van energie (in Spanje afgekort als IDAE) beheert die gelden in opdracht van de lagere overheden.

Subsidieprogramma’s

Voor duurzame energieopwekkende installaties bestaan zes verschillende fondsen.

De programma’s 1,2 en 3 zijn gericht op de dienstensector, de zelfstandigen en andere productiesectoren. De programma’s 4 en 5 stimuleren initiatieven voor installaties voor het duurzaam opwekken of opslaan van energie in de woningsector, bij publieke diensten en bij belangenorganisaties. Programma 6 is voor systemen van warmtewisseling in de woonsector.

Dus voor bijvoorbeeld een bedrijf dat zonnepanelen wil installeren is programma 1 de juiste keuze, maar voor een particuliere woning moet programma 4 worden gekozen. Voor een warmtepomp in een huis bestaat programma 6. 

Hoogte van de subsidiebedragen

De hoogte van het bedrag hangt af van wie de aanvraag doet en voor welke installatie is gekozen. In het geval van de programma’s voor bedrijven, zelfstandigen en de dienstensector gaat het om een percentage van de installatiekosten. Bij het bepalen van het bedrag speelt ook de grootte van het bedrijf een rol.

Steunmaatregelen voor particulieren

Voor particuliere eigenaren in de woonsector bestaat een reeks aan steunmaatregelen voor installaties die duurzame energie opwekken. Het gaat om een bedrag per opwekbare kilowattuur (hierna: kW) van:

  • 600 euro per kW voor installaties met een capaciteit van maximaal 10 kW;
  • 450 euro per kW voor installaties met een capaciteit tussen de 10 en 100 kW;
  • 350 euro per kW voor installaties met een capaciteit tussen de 100 en 1.000 kW.

 

Het bedrag is hoger als de gemeente minder dan 5.000 inwoners heeft.

Windenergie

Voor een windenergieturbine als zelfvoorziening schommelen de bedragen tussen de 650 en 2.900 euro per kW. Er is een hogere subsidie als het gaat om de opwekking van energie ten behoeve van een collectieve zelfvoorziening, zoals voor appartementencomplexen of een woonwijk.

Warmte-energieopwekking in de woningsector

 

De subsidie voor installaties voor zonne-energie bedraagt:

  • 900 euro per kW voor installaties met een capaciteit van maximaal 50 kWh;
  • 750 euro per kW voor installaties met een capaciteit tussen de 50 en 100 kW;
  • 650 euro per kW voor installaties met een capaciteit tussen de 100 en 400 kW;
  • 450 euro per kW voor installaties met een capaciteit van meer dan 400 kW.

 

Verwarming via biomassa wordt gesubsidieerd met 250 euro per kW.

Warmtewisselingssystemen of warmtekrachtcentrales (WKC)) die door geothermie zorgen voor klimaatbeheersing of warmwatervoorziening kunnen afhankelijk van het systeem – gesloten of open – rekenen op een bedrag van respectievelijk 2.250 euroen 1.600 euro per kW. 

Hoe wordt de subsidie aangevraagd?

De subsidie moet worden aangevraagd bij de eigen gemeente. Het zijn de gemeenten die uitnodigingen voor subsidieaanvragen publiceren in de krant. In de uitnodiging staat ook het moment waarop de subsidie kan worden aangevraagd. En dan geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Officieel is de einddatum voor aanvragen december 2023, maar als het betreffende fonds eerder leeg is, dan valt de aanvraag buiten de boot.

Niet alleen op tijd zijn is belangrijk, maar ook het voldoen aan de (subsidie)eisen is nodig om de subsidie te krijgen. Het is dus belangrijk om de publicatie in de krant goed te lezen. De belanghebbende kan de subsidie aanvragen via een digitaal platform van de gemeente. Die aanvraag kan ook namens de belanghebbende worden gedaan door een subsidieadviseur.

Meer informatie en samenvattingen staan op de website van IDAE, waar de regelingen en actualiteiten steeds ‘up to date’ worden gehouden.

Dit vind je misschien ook leuk