Hagel zo groot als golfballen vernietigt perzikoogst in Spanje

door admin
Hagel zo groot als golfballen vernietigt perzikoogst in Spanje

Enkele Spaanse media spreken van hagelstenen zo groot als golfballen, andere kranten, waaronder Diariodeibiza.es en Niusdiario.es plaatsen een foto van hagelstenen zo groot als voetballen. Deze blijken al jaren oud en niet in Spanje genomen te zijn. De maximale grootte die op sociale media te controleren is, is die van stenen zo groot als golfballen. Zeker is dat de hagelstenen in de omgeving van Calanda en Andorra (Teruel) veel materiële schade hebben aangericht en de perzikoogst hebben verwoest. Ook vonden er overstromingen plaats in Calanda en Andorra. 

De gemeente Calanda overweegt de landelijke regering te vragen om als rampgebied te worden verklaard, met bijkomende hulpmaatregelen. Extra treurig is dat de gewassen tenauwernood de vorst van afgelopen april hebben overleefd. Volgens de landbouwvereniging in de provincie is tussen 80 tot 90 procent van de oogst nu definitief verloren gegaan.

De burgemeester van Calanda, Alberto Herrero, merkte op dat zijn gemeente “puur agrarisch is” en dat de perzik van Calanda het belangrijkste gewas is met zelfs een beschermde oorsprongsbenaming. Daarnaast staan er veel olijf- en amandelbomen. Die zijn allemaal beschadigd, net als de graanoogst (tarwe en gerst).

Materiële schade

Niet alleen gewassen zijn beschadigd maar ook diverse gemeentelijke infrastructuur is aangetast. Tegels zijn gebroken, dakpannen en dakgoten zijn beschadigd. Veel inwoners melden bovendien schade aan hun auto’s. Aan een overzicht van de financiële schade wordt door ambtenaren nog gewerkt.

“Het is een noodlottig jaar, ik herinner me geen jaar zo drastisch als dit jaar”, waarin de belangrijkste economische sector van de gemeente “grote verliezen” gaat lijden. We moeten namelijk ook rekening houden met de stijging van de kosten als gevolg van de prijsstijgingen”, aldus de aangeslagen burgemeester in nius.es. 

De hagelbui met opmerkelijk grote stenen vond dinsdag even voor 17:30u uur plaats en woensdag volgde er opnieuw hagel. Hierdoor beschadigden ook de bomen die de eerste bui wel hadden overleefd.

In de nabijgelegen gemeente Andorra waren de straten vanaf 16 uur in slechts 25 minuten gevuld met een snel stromende dikke witte deken. Burgemeester Antonio Amador verklaarde dat de schade “aanzienlijk” zal zijn, maar dat het nog te vroeg was om het te kwantificeren. 

Het gemeentehuis van Teruel activeerde het noodsysteem en stuurde agenten van de Guardia Civil, Lokale Politie en Civiele Bescherming erop uit om de straten schoon te maken en inwoners bij te staan. 

Hagel in Madrid

Ook inwoners van Madrid waren verrast toen midden in de zomer hagel uit de lucht kwam. Veel mensen deelden beelden op de sociale media van grote hagelstenen. Een iconische straat zoals de Gran Vía in Madrid zag op woensdag om 15:30 wit van de hagelstenen op “kikkererwtengrootte”.

Mensen moesten schuilen in bushokjes of in de metro totdat de bui ging liggen en de straat weer veilig was.

Voor beelden uit Madrid, klik hier en hier. Voor beelden uit Andorra klik hier en hier en hier.

Dit vind je misschien ook leuk