Spanje tweede Europese land met meeste verblijfsvergunningen aan buitenlanders

door admin
Spanje tweede Europese land met meeste verblijfsvergunningen aan buitenlanders

In 2021 kregen ruim 371.000 niet-EU-burgers een verblijfsvergunning in Spanje. Dat is het op een na hoogste cijfer van de gehele Europese Unie, volgens statistieken van Eurostat. Eurostat wijst Polen aan als het land dat de meeste verblijfsvergunningen heeft afgegeven aan burgers van buiten de Europese Unie. In totaal deelde het land 967.300 vergunningen uit, maar liefst een derde van het totale aantal van de EU. Frankrijk neemt na Spanje een derde plek in met 285.200 verblijfsvergunningen.

Spanje geeft meeste vergunningen af aan familieleden

Polen voert ook de ranglijst aan als het land dat de meeste werkgerelateerde verblijfsvergunningen heeft verstrekt. Spanje staat wel op de eerste plaats als het gaat om verblijfsvergunningen die worden afgegeven aan familieleden, bijvoorbeeld voor gezinshereniging. Met 159.200 vergunningen voert Spanje deze lijst aan binnen Europa. Met dit cijfer staat Spanje voor Italië (120.500) en Frankrijk (93.300).

Wie kregen een verblijfsvergunning in Europa?

Voor de meeste mensen die in 2021 in de Europese Unie een verblijfsvergunning kregen, was werk de belangrijkste reden. De meeste vergunningen werden binnen de EU afgegeven aan Oekraïners (88%), Wit-Russen (47%), Indiërs (41%) en Russen (35%). Verblijfsvergunningen voor het volgen van onderwijs in Europa werden voornamelijk vergeven aan Chinezen (43%) en Amerikanen (32%). Verblijfsvergunningen aan familieleden werden het meest afgegeven aan Marokkanen (59%), Brazilianen (41%) en Turken (33%).

2021 noteert recordaantallen migranten en buitenlandse residenten in Spanje

Vorige week deelde de Spaanse regering dat er vorig jaar aan 866.790 migranten een tijdelijke woon- en werkvergunning is verleend. Dat is wederom een record sinds de cijfers per 2012 worden bijgehouden.

Eerder dit jaar liet de Spaanse regering al weten dat Spanje niet eerder in de geschiedenis zoveel buitenlandse residenten telde. In de afgelopen 5 jaar is het aantal buitenlanders met 19 procent gestegen, waarvan 3,6 procent in 2021.

Dit vind je misschien ook leuk