Bruine alg bedekt "met tonnen" de stranden van de Canarische Eilanden

door admin
Bruine alg bedekt "met tonnen" de stranden van de Canarische Eilanden

Toerisen en zwemmers aan de drukke Canarische kust die nu zijn hoogseizoen beleeft, vroegen zich af wat de herkomst is van deze plantensoort die met spoed werd verwijderd door de gemeentelijke strandschoonmaakdiensten.

“De algen die in Las Canteras zijn aangekomen, zijn bruine algen (Lobophora variegata). Deze soort komt vaak voor op Gran Canaria, vooral in deze tijd van het jaar”, zegt Fernando Tuya, professor mariene wetenschappen aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria. Canaria (ULPGC).

Aan Tourinews legt hij uit hoe de aanwezigheid van harde wind en golven de plantaardige massa van de ondergrond scheuren omdat het zwak is (deze algen hebben een levenscyclus van slechts een jaar), en deze vervolgens naar kustgebieden sleept. Zo herstart het systeem en ontkiemen nieuwe bruine algen. “Van oktober-november tot april-mei zal dit fenomeen voorkomen”, concludeerde Tuya.

Wat zijn de gevolgen? 

“Deze bruine alg moet je niet verwarren met de ‘seba’. Op de Canarische Eilanden stoppen we meestal veel plantaardig materiaal in dezelfde zak en noemen we alles seba, maar seba is een plant, en de lobophora een alg. De seba heeft zijn zaden en zijn bloemen, en de algen planten zich voort door sporen”, legt Rafael Robaina uit. Hij is bioloog van de ULPGC.

Van belang is wel dat de algen snel van de stranden worden verwijderd. Omdat het plantaardig materiaal is, kan een grote hoeveelheid bij elkaar snel in een staat van verrotting raken. Dat veroorzaakt slechte geuren en trekt insecten aan. Die combinatie schrikt toeristen af.

Schoonmaakwerkzaamheden

Gelukkig voor die toeristen gaat het schoonmaken snel. Ciudad del Mar deelde beelden van het verwijderingsproces van de algen. Deze worden als afval behandeld en gestort op de vuilstortplaats Salto del Negro (Gran Canaria). Ook in Fuerteventura zijn de schoonmaakwerkzaamheden begonnen. In dit geval is Playa de Gran Tarajal overspoeld met nog niet geïdentificeerde algen.

Dit vind je misschien ook leuk