Spaanse politie zet megadrone in bij patrouille- en bewakingssysteem

door admin
Spaanse politie zet megadrone in bij patrouille- en bewakingssysteem

De politie kan over zee, over land en door de lucht komen; auto’s, paarden, boten, motren of helikopters zijn enkele van de transportmiddelen die veiligheidstroepen door de geschiedenis heen hebben gebruikt. En met alle technologische vooruitgang en nieuwe uitvindingen die er zijn, wil ook deze instelling zichzelf vernieuwen. 

Drones worden gezien als een van de meest interessante technologieën voor de toekomst. Er zijn hoge verwachtingen van de taken en diensten die ze gaan bieden. Van logistiek en messaging, tot reclame, maar ook voor beveiligingsfuncties.

Vrijdag heeft de Spaanse Nationale Politie de eerste officiële vlucht van een onbemand autonoom luchtvaartuig in Spanje uitgevoerd. Het gaat om de megadrone, de UAV EH216-drone. Deze drone, ontworpen door het Chinese bedrijf Ehang, heeft een draagvermogen tot 220 kilo of twee volwassenen. Wat autonomie betreft, kan de drone een afstand van 35 kilometer bereiken met een maximum van 130 kilometer per uur. Het voertuig zal worden ingezet voor veiligheids- en noodmissies.

Hoewel dit voertuig, zoals de politie tijdens de presentatie erkende, een breed scala aan mogelijkheden biedt en kan worden gebruikt voor “missies die meer heimelijkheid vereisen, inzet in gevaarlijke gebieden na een natuurramp, ongevallen of terroristische dreiging zonder mensenlevens in gevaar te brengen of als preventieve acties”

Naast het vermijden van het in gevaar brengen van het leven van agenten bij bepaalde acties, heeft deze drone lagere bedrijfskosten dan traditionele middelen. De politie wilde het belang van dit feit benadrukken door ervoor te zorgen dat het de eerste officiële vlucht is van een autonoom onbemand luchtvaartuig in Spanje. Dat plaatst de politiemacht in de technologische voorhoede van de staatsveiligheidstroepen op ons continent.

De megadrone is een nieuw instrument van de Air Resources Unit, die al beschikt over 20 helikopters, twee vliegtuigen, 53 drones van verschillende afmetingen en andere technische middelen.

Dit vind je misschien ook leuk