Flashmobs tegen huisuitzettingen

door admin
Flashmobs tegen huisuitzettingen

Een flashmob is een plotselinge samenkomst van een groep mensen met eenzelfde doel, veelal bijeengebracht met behulp van oproepen via sociale media als twitter en facebook. Is het doel bereikt, dan gaat de groep weer uiteen.

Flashmobs worden in Spanje tegenwoordig veelvuldig ingezet tegen huisuitzettingen. Is bekend dat een bank de bewoners van een huis die de hypotheek al enkele maanden niet meer hebben kunnen opbrengen wil gaan uitzetten, wordt die uitzetting tegengehouden door een groep mensen die de toegang tot de woning blokkeert.

Zo zijn er al tientallen gezinnen tijdelijk gered van een dakloos of zwervend bestaan. Gezinnen die in de gloriedagen van de Spaanse constructieboom veelal te hoge hyptheken hebben afgesloten.

Vaak voor huizen die nu én minder waard zijn geworden én waarvoor ze de hypohteek zowiezo al niet meer kunnen ophoesten omdat een van de gezinsleden, of in sommige gevallen allemaal, werkloos is geworden.

De organisatie ‘afectados por la hipoteca’ brengt gedupeerden van huisuitzettingen samen met mensen die met hun lot zijn begaan of met zij die al in een juridische strijd zijn gewikkeld rond een huisuitzetting.

Wetswijziging

Tevens wil het platform een wijziging in de wet zodat de mensen die uit hun huis zijn gezet de resterende hypotheekschuld bij de betreffende bank niet meer hoeven te betalen.

Dit vind je misschien ook leuk