Argentinië geeft groen licht voor nationalisatie oliebedrijf YPF

door admin
Argentinië geeft groen licht voor nationalisatie oliebedrijf YPF

De Kamer van Afgevaardigden stemde donderdag met ruime meerderheid voor het plan van president Cristina Kirchner. Dit ondanks kritiek van Spanje en de Europese Commissie.

De Argentijnse Senaat gaf vorige week al toestemming voor het plan. Kirchner wil het Spaanse belang in de oliemaatschappij nationaliseren, omdat het bedrijf in haar ogen veel te weinig investeert in extra productie.

Wijlen Nestor Kirchner

Volgens Kirchner had haar man, de gevierde president Nestor Kirchner die in 2010 overleed aan een hartaanval, altijd al heimelijk de nationalisering gewenst, al deed hij er niets aan gedurende zijn presidentsschap.

Wijlen Nestor Kirchner was populair als president omdat sinds zijn verkiezing in 2003 Argentinië een periode van gestage economische groei inging. Zijn regering was de eerste succesvolle sinds het land in 1999 in een heftige economische crisis belandde en in 2001 bankroet ging. De groei werd per 2007 voortgezet onder de leiding van zijn vrouw.

Naar mausoleum

Ter herinnering aan Nestor Kirchner werd na de uitspraak door de Senaat een spandoek naar beneden gerold. ‘Ik ga de nieuwe wet naar zijn mausoleum brengen met een lintje erom in de kleuren van Argentinië; zei zijn vrouw na de goedkeuring in de Senaat.

Spanje en de EC

De beoogde nationalisatie zorgde voor een diplomatieke rel tussen Spanje en Argentinië. De Europese Commissie noemde het plan discriminerend. Eurocommissaris Viviane Reding sprak in april dreigende taal over het Argentijnse plan. Ze stelde dat ‘iemand die Spanje aanvalt, de hele EU aanvalt’.

Spanje wil compensatie voor het verliezen van het meerderheidsaandeel in YPF door het Spaanse bedrijf Repsol, dat overblijft met slechts 6 procent van de aandelen. Het land besloot eind april de nationalisering van YPF niet af te wachten en heeft als eerste tegenmaatregel de invoer van biodiesel uit Argentinië beperkt.

Dit vind je misschien ook leuk