Helft huizenvoorraad Costa del Sol van banken

door admin
Helft huizenvoorraad Costa del Sol van banken

Dit blijkt uit een onderzoek van Aguirre Newman, een management- en adviesbureau op het gebied van onroerend goed.

Crisis

Van de in totaal 22.127 woningen die te koop staan, zijn er 10.300 (is 47 procent) in handen van (spaar)banken. De voornaamste oorzaken hiervan zijn het moeilijk te verkrijgen krediet en de gedaalde koopzin van consumenten als gevolg van de economische crisis en de toegenomen werkloosheid.

Blijven dalen

In 2011 daalde volgens dit onderzoek de prijs van meergezinswoningen met 12 procent en die van eengezinswoningen met 6 procent. Aguirre Newman concludeert dat alles erop wijst dat de gemiddelde prijs gedurende dit jaar en 2013 zal blijven dalen.

Banken verstrekken bijna uitsluitend nog kredieten voor de woningen die ze zelf in beheer hebben. Ze houden uitgebreide marketingcampagnes en bieden kortingen op hypotheken, om maar zo snel mogelijk van de huizenvoorraad af te komen.

Positief

Positief is volgens het bureau dat de huizenvoorraad met 12,3 procent is gedaald. Voor mensen die wel nog geld te besteden hebben komen de huizenprijzen steeds meer overeen met de wensen van de kopers. Vooral Scandinaviërs en Russen zijn kopers op dit moment.

Voorkeur

Mensen lijken de voorkeur te hebben voor appartementen met 2 slaapkamers en een oppervlak van 131 vierkante meter voor 253.000 euro, dat komt neer op 1.937 euro per vierkante meter. Wat huizen betreft zijn chalets met 3 slaapkamers en een oppervlak van 236 vierkante meter in trek (1.621 euro per vierkante meter).

Bron: Aguirre Newman, El Confidencial

Dit vind je misschien ook leuk