Gemiddeld 159 huisuitzettingen per dag

door admin
Gemiddeld 159 huisuitzettingen per dag

In 82% van deze gevallen gaat het om gezinnen met minderjarige kinderen. 

Deze cijfers zijn afkomstig van het Platform voor hypotheek gedupeerden (PAH). De organisatie is met een eigen database begonnen vanwege het gebrek aan officiële cijfers over uitzettingen.

Schaamte

Tot nu beschikt PAH over ruim 6.000 vragenlijsten van personen uit heel Spanje, die op enig moment in contact stonden met het platform. Echter de meerderheid van de onteigeningen is niet bij PAH bekend, omdat mensen uit schaamte veelal besluiten zelf hun huis te verlaten, voordat de politie hen daarbij komt helpen. 

Paradox

Rafael Mayoral, juridisch adviseur van PAH onderstreept in het artikel in El Mundo de paradox van het feit dat 20 procent van alle woningen in Spanje leegstaat, wat neerkomt op zo’n 5,6 miljoen woningen. Dit baseert hij op cijfers uit de laatste publicatie van het nationaal instituut voor statistiek (INE).

Profiel

Het profiel van de personen die uit hun huis worden gezet is volgt: werkloze Spanjaarden met minderjarige kinderen en een hypotheek tussen de 100.000 en 200.000 euro. Dit profiel is praktisch hetzelfde in alle 17 Spaanse regio’s.

De oprichters van PAH, Ada Colau en Adria Alemany schreven hierover een boek ‘Vidas hipotecadas’, dat eind juni verschijnt in het Castiliaans. Een Catalaanse editie is al verkrijgbaar.

Valencia aan top

De regio waar de meeste uitzettingen plaatsvinden is Valencia met 23,5% van alle onteigeningen als gevolg van achterstallige hypotheekbetalingen. In deze regio vinden bijna 50 uitzettingen per dag plaats. Valencia wordt hierin gevolgd door Madrid, Catalonië, Andalusië en Murcia.

In veel regio’s worde nu handtekeningen verzameld om via een volksinitiatief de wetgeving rond hypotheken, uitstel van betaling de reguleren, uitzettingen stop te zetten en sociale huur te stimuleren. Het voornaamste doel is dat wanneer mensen eenmaal uit hun huis zijn gezet, de restschuld van hun hypotheek wordt kwijtgescholden.

Bron: El Confidencial, El Mundo

Dit vind je misschien ook leuk