Vlucht naar campo lijkt begonnen

door admin
Vlucht naar campo lijkt begonnen

Duizenden meldden zich inmiddels bij uitzendbureau’s voor tijdelijk werk in de campo.

Ondanks de weergaloze besparingen, heeft de Spaanse regering besloten om aan personen die langdurig werkloos zijn en tot dusver na ongeveer twee jaar geen cent meer kregen, te helpen met een maandelijks bedrag van 400 euro.

Een bedrag dat minder dan de helft beraagt van wat over het algemeen als grens van armoede geldt. Begrijpelijk dat niemand van dit bedrag kan leven.

Uit de provincie Castellon wordt gemeld, dat bij de ETT (empresas de trabajo temporal, ofwel uitzendbureau’s) een massale toename te zien valt van mensen die de armoede willen ontvluchten door op het land te gaan werken. Dat ze daarvoor afstanden moeten reizen, is velen om het even.

De Gestora Laboral Mediterránea bevestigde dit met de mededeling, dat er een lawine van aanvragen is ontstaan van mensen met een hogere opleiding en van degenen die hun hele leven lang in de bouw werkzaam waren.

Inmiddels waarschuwt de Federación Agroalimentaria van de vakbond CCOO ervoor, dat in toenemende mate ook misbruik wordt vastgesteld door werkgevers die zich niet houden aan de regels voor tijdelijk werk.

Of de tendens het broekpak of het driedelig kostuum te ruilen voor een tuinbroek, laarzen en een paar handschoenen een gunstige is, moet nog blijken.

Tot dusver was het werk in de vega of campo hoofdzakelijk in handen van ingehuurde, buitenlandse arbeidskrachten. Die krijgen nu concurrentie van werkloze academici en bouwvakkers.

Deze laatsten merken, vooral als zij uit de grote stad komen, dat er op het veld meer komt kijken, dan het losjes vasthouden van een muis of troffel. Immers is ook daar kennis van zaken vereist om op een juiste wijze om te gaan met de producten van de natuur.

Vernietiging van hoger geschoold werk

Afgezien van de vraag hoe duurzaam en kostbaar de vernietiging van hoger geschoolde arbeid voor Spanje is, rijst het probleem dat buitenlanders wel tweemaal zullen nadenken om voor laagbetaald werk naar dit land te reizen om vervolgens onverwacht verdrongen te worden door toevallig werkloze autochtonen uit de grote stad.

Goede regelingen bestaan niet voor deze marktsector. Ook in dat opzicht staat nu de goede reputatie van Spanje in Europa op het spel.

La Informacion, El Periodico Mediterraneo

Dit vind je misschien ook leuk