Fiscaal pact voor Catalonië van de baan

door admin
Fiscaal pact voor Catalonië van de baan

Rajoy veegde resoluut de wensen van de Catalaanse regering omtrent een fiscaal pact (een eigen belastingdienst) van tafel. Hiervoor bestond geen enkele marge, zo meldde de premier. Wel kon hij de komende tijd het systeem van financiering voor Catalonië herzien, maar een uitzonderingspositie zoals de regio’s Baskenland en Navarra wel hebben, is uitgesloten.

De twee uur durende ontmoeting kwam voort uit de massale opkomst bij demonstraties voor meer onafhankelijkheid van de regio Catalonië op de regionale feestdag 11 september.

Mas gaf te kennen de komende dagen te beslissen over de volgende stappen die hij moet nemen. Hierbij sloot hij vervroegde verkiezingen voor de regio niet uit.

Ook de Spaanse koning Juan Carlos bemoeide zich ermee door de bevolking te vragen om eenheid in deze moeilijke tijden van crisis. Hij waarschuwde de Catalanen om ‘geen regenboog na te jagen’. 

De PP-leider in Catalonië, Alicia Sánchez-Camacho riep de regering van haar regio op om geen vervroegde verkiezingen te organiseren, omdat het land nu juist stabiliteit nodig heeft om uit de politieke, economische en sociale crisis te komen. Dit laatste moet volgens haar een prioriteit voor iedereen zijn. 

El País, La Vanguardia, Europapress

Dit vind je misschien ook leuk