Twee zelfmoorden vlak voor huisuitzetting

door admin
Twee zelfmoorden vlak voor huisuitzetting

Een dag eerder in Granada trof de politie een uur voordat hij uit zijn huis zou worden gezet, het lichaam van een eveneens 53-jarige man aan op een binnenpatio van het gebouw waar hij woonde. De zelfmoorden zorgden voor veel commotie in beide buurten. 

‘Mala praxis’

Deze week verscheen een rapport van Spanje´s hoogste gerechtelijke instantie CGPJ, waarin 7 rechters de \’mala praxis\’ van de Spaanse banken in kaart brengen en oplossingen suggereren.

Sinds 2008 zijn 350.000 families uit hun huizen gezet omdat ze de hypotheek niet meer konden betalen. Het systeem van huisuitzetting werd volgens het rapport al ruim een eeuw geleden opgesteld en is dringend aan een herziening toe.

Wanpraktijken

De rechters adviseren dat de hulp die de overheid en Europa geeft aan de noodlijdende Spaanse banken ook deels naar de in problemen verkerende hypotheeknemers die te goeder trouw zijn, gaat.

Kritiek is er op de ‘wanpraktijken’ van de banken die in de hoogtijdagen van de economie lustig om zich heen strooiden met financiële producten. Daarbij verstrekten ze talloze hypotheken zonder de werkelijke financiële mogelijkheden van de debiteur in te schatten.

Het aantal huisuitzettingen is dan ook in 4 jaar tijd vervijfvoudigd en in het laatste jaar  gestegen met 20,6 procent ten opzichte van 2011.

Persoonlijke drama’s

Achter deze cijfers, maar ook achter de cijfers van diverse banken die hun vastgoed in de uitverkoop gooien schuilen grote persoonlijke drama’s zoals die in Granada en Burjassot.

Gezinnen verloren al hun inkomsten vanwege ontslag, maar verloren bovendien het dak boven hun hoofd. Of ondernemers die keihard werken om de crisis te overleven, werden uit hun bedrijfspand gezet, wat gelijk het einde van hun bedrijf betekende.

Onrechtvaardig

De leeggekomen woningen komen in bezit van de bank voor veelal een lagere prijs dan de marktwaarde, ze staan jarenlang leeg bij gebrek aan huurders eveneens vanwege de crisis, terwijl er aan de andere kant tienduizenden families geen huis hebben en bij andere in moeten trekken. Die situatie noemen de rechters onrechtvaardig.

Extreme situatie

Volgens de studie behoeven ‘extreme situaties zoals nu in Spanje ook extreme oplossingen’. Er worden een aantal suggesties gedaan om de situatie te verbeteren, waaronder die van de hulp aan banken naar de hypotheeknemer te goeder trouw.

Ook wordt gepleit voor dat mensen die hun hypotheek niet meer kunnen opbrengen, hun huis bij de bank inleveren en daarmee hun nog uitstaande krediet kunnen annuleren.

El Pais, El Mundo, 20Minutos

Dit vind je misschien ook leuk