Tienduizenden paarden in Spanje slachtoffer van crisis

door admin
Tienduizenden paarden in Spanje slachtoffer van crisis

Volgens de Spaanse autoriteiten is het aantal paarden dat geslacht wordt sinds 2008 verdubbeld. In 2012 werden 60.000 paarden geslacht. Een treurig lot voor het dier dat toen alles nog goed ging een statussymbool vormde.

Had je veel geld, dan kocht je een groot huis, een grote auto en, waarom niet, ook een paard. Daarbij vormt een paard een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur. Denk bijvoorbeeld aan de vele romeria’s die in het zuiden van het land voorkomen en waarin ruiters sierlijk gekleed in flamencodracht een onmisbaar element vormen.

Als gevolg van de economische malaise die miljoenen Spaanse burgers treft, lijdt ook de volledige sector die om paarden draait, mee. Waar gerenommeerde fokkers van weleer in de goede jaren nog tientallen paarden verhandelden, gaat het nu slechts nog om een handvol, of zijn ze helemaal verdwenen.

De onderhoudskosten van een volwassen paard worden geschat op zo’n 400 euro per maand. Eigenaren die dat niet meer kunnen opbrengen, kiezen soms voor schrijnende oplossingen: ze laten hun paard vrij op een ondergelopen stuk land, zodat het zal verdrinken, laten het achter in een afgesloten ruimte zonder eten en drinken of brengen het dier naar een slachthuis, waar het – als een eigenaar geluk heeft – nog tot 150 euro kan opleveren.

Een enkeling kiest ervoor om zijn paard naar een paardenopvangcentrum te brengen. De stichting Paard in Nood Spanje is zo’n centrum. De familie Hoitsema kwam naar Spanje om ruitervakanties te organiseren, maar legt zich nu volledig toe op het helpen van paarden in nood. 

Stichting Paard in Nood Spanje

Aanleiding voor die ommekeer vormde een groep van 15 verwaarloosde en achtergelaten paarden die werden aangetroffen in een verlaten gebied op slechts 25 kilometer van Alicante. Eén van de merries lag verloren en uitgemergeld op de grond, omringd door een aantal hongerige veulens. Een vreselijke aanblik van totale verwaarlozing.

De familie Hoitsema werd ingeschakeld vanwege hun ervaring met paarden. Ze wisten de meeste paarden te redden en elders onder te brengen. Voor de merrie kwam hun hulp echter te laat. Niet lang na deze gebeurtenis, was Paard in Nood Spanje, een feit.

Volgens Laura Hoitsema is er op dit moment slechts geld om 36 paarden onder te brengen, hoewel er ruimte is om 50 paarden te verzorgen. ‘Aan het einde van de maand gaan er 5 paarden weg, dan kunnen er weer 5 bij’, zegt Hoitsema die in 9 maanden tijd al 49 paarden heeft kunnen helpen.

De hele familieboerderij draait op donaties en hulp van vrijwilligers en stagiaires. ‘Ook alle inkomsten van ons bedrijf in ruitervakanties gaan erin op’. We betalen onze kosten, maar de rest gaat naar de dieren. Het geeft zo ontzettend veel voldoening. Alleen moet er geld bij’. De Hoitsema’s voelen de crisis ook. 

Helpen?

Wilt u Paard in Nood helpen om paardenlevens te redden, dan kan dat via de website, waar alle contactgegevens te vinden zijn. U kunt ook een bedrag storten op rekening: ING 7150062 t.n.v. Paard in Nood Spanje (IBAN: NL12INGB0007150062, BIC: INGBNL2A). Er zijn bovendien altijd extra vrijwilligers nodig.

Dit vind je misschien ook leuk