Wordt 2013 het ‘jaar zonder zomer?’

door admin
Wordt 2013 het 'jaar zonder zomer?'

Dit jaar werd ‘het jaar zonder zomer’ genoemd. Door de lange en laat begonnen echte winter van 2012/2013 is het water in de zeeën afgekoeld. Deze lagere watertemperaturen zullen in combinatie met een zwakke activiteit van de zon een direct effect hebben op het klimaat in het zomerseizoen. 

Volgens het Franse weerinstituut Meteo bestaat er 70 procent kans dat de zomer dit jaar geheel uitblijft in West-Europa en dat het kouder en natter zal zijn dan normaal. Voor Spanje heeft het vermoedelijk tot gevolg dat de heetste maanden niet juli en augustus, maar september en oktober zullen zijn. Hittegolven zijn korter en intenser dan normaal en gaan vooraf aan heftige stormen zo tot eind augustus. 

De komende week zullen de temperaturen in Spanje weer dalen tot onder het normale niveau volgens het Spaanse weerinstituut AEMET. Daarbij zal het noorden en noordoosten van Spanje inclusief de Balearen te maken krijgen met stormen en regenbuien. Men verwacht dat de eerste helft van juni koeler en natter zal worden dan normaal het geval is.

Dit vind je misschien ook leuk