Blauwe haai gestrand aan de Costa del Sol

door admin
Blauwe haai gestrand aan de Costa del Sol

Om 17.40 uur had iemand 112 gebeld met de mededeling gebeten te zijn door een haai. Politie, Guardia Civil, de kustwacht en mensen van de milieudienst haastten zich daarop naar het strand. Daar aangekomen bleek het te gaan om een klein exemplaar van de blauwe haai, een soort die voorkomt in de Middellandse Zee, maar altijd ver van de kust blijft. 

Volgens de kustwacht was dit exemplaar van 1.30 meter gedesoriënteerd geraakt in zijn zoektocht naar vis en vermoedelijk door het zeewater dat aan de koude kant is voor de tijd van het jaar.

Geen gewonden

Later bleek volgens de strandwachten en de EHBO-posten in de buurt niemand zich had gemeld met verwondingen als gevolg van een haaienbeet of iets dergelijks. Een man zou de ‘vis’ terug hebben willen duwen naar de zee, zodat deze verder kon zwemmen en zich er niet van bewust zijn geweest dat het om een haai ging.

Het strand bleef afgesloten voor publiek tot een uur of acht ’s avonds als onderdeel van de normale noodprocedure die wordt ingesteld als men nog niet weet óf en wat voor een gevaar er is, na een melding. De autoriteiten in Vélez-Málaga doen er alles aan om het publiek ervan te verzekeren dat het om een zeldzame gebeurtenis gaat en men gerust kan zwemmen.

Blauwe haai

De haai komt uit de familie der requiemhaaien (ook wel roofhaaien) en komt voor in de drie belangrijkste oceanen ter wereld: de Grote, de Atlantische en de Indische Oceaan, maar ook in de Middellandse Zee. Sporadisch maakt dit type haai weleens een uitstapje in de Noordzee.

Dit vind je misschien ook leuk