Opnieuw stijgt Spaanse elektriciteitsrekening

door admin
Opnieuw stijgt Spaanse elektriciteitsrekening

Dit heeft de Spaanse minister van Industrie, Energie en Toerisme, José Manuel Soria, meegedeeld. De verhoging met 3,5% is deels het gevolg van een verhoging van de tarieven voor de overheid. Daarnaast is het zo dat de sector kampt met een tekort van 26 miljard euro. Een gevolg van het sinds 2005 bestaande verschil tussen de kosten van het systeem en de inkomsten ervan.

Lekkende kraan

Volgens de vicepremier Soraya Saenz de Santamaria leek het systeem op een ‘lekkende kraan die niet stopte met lekken ondanks het feit dat tusssen 2003 en 2011 het tarief voor elektriciteit in Spanje al met 63% steeg. Daar komt nog een stijging bij van ongeveer 8% sinds het begin van 2012.

Het alternatief voor de verhoging van rekeningen was een faillissement van het systeem, aldus Saenz. Ze noemt de maatregelen ‘niet makkelijk voor niemand, maar noodzakelijk’. 

Volgens schattingen van de autoriteiten komt van de in totaal 4,5 miljard euro die met de verhoging van de tarieven wordt gecorrigeerd, 900 miljoen uit de staatsbegroting, 900 miljoen wordt opgebracht door de consumenten en 2,7 miljard van bedrijven.

Als de overheid ervoor had gekozen de hele hervorming voor rekening van de consument te laten komen, was de factuur meet 19% gestegen. Hiervoor is niet gekozen.

Dit vind je misschien ook leuk