Russen, Costa del Sol, witgewassen roebels en maffia

door admin
Russen, Costa del Sol, witgewassen roebels en maffia

Dit schrijft Maciej Okraswewski in een artikel voor Polityka dat werd vertaald voor Presseurop.eu. Als voorbeeld van een duidelijk bewijs van de toenemende Russische aanwezigheid verhaalt ze over een supermarkt in hartje Marbella waar de meest uiteenlopende Russische producten te verkrijgen zijn.

Sinds kort is er ook een Russische editie van de regionale krant Sur verschenen en Russische vertalingen op menukaarten duiken plotseling overal op. Iedereen wil de Rus als klant binnenhalen. Ze staan er ook om bekend twee keer zoveel uit te geven als andere toeristen.

Afgelopen jaar werd voor het eerst de grens van 1 miljoen gepasseerd wat betreft het aantal Russen dat Spanje bezocht. Dit aantal zal alleen maar hard toenemen, zo verwachten toeristische organisaties en lokale overheden. De verwachting is dat het record tussen nu en het eind van het jaar opnieuw wordt gebroken.

Het gaat in dit verhaal niet alleen om Russische vakantiegangers. Russen kopen ook huizen. Van alle verkochte huizen in de provincie Málaga ging 10 procent naar iemand met de Russische nationaliteit.

Volgens de gemeentelijke registers zouden er 4.000 Russen staan ingeschreven, maar zoals dat bij wel meer nationaliteiten het geval is, schat men dit aantal minstens drie keer zo groot.

Verblijfsvergunning

Deze trend blijft ook in Rusland zelf niet onopgemerkt: in Moskou zijn volgens Okraswewski 250 makelaars gevestigd die exclusief met woningen in Spanje werken. Dit aantal nam rap toe, nadat de Spaanse overheid bekend maakte een permanente verblijfsvergunning te geven aan niet EU-residenten die een huis van boven de 5 ton zouden kopen of op andere wijze in Spanje investeren. Met zo’n papiertje is toegang tot de rest van de EU natuurlijk een peuleschil. De wet treedt dit najaar in werking.

Irritante toeristen

Niet iedereen is blij met de komst van de Russen. Ze worden doorgaans gezien als te luidruchtige en irritante toeristen en daarbij is de associatie met ‘maffia’ snel gemaakt. Een maffia die zich vooral schuldig zou maken aan illegale financiële transacties en corruptie. 

Dit vind je misschien ook leuk