Speech voor Olympisch Comité burgemeester Madrid gaat viraal

door admin
Speech voor Olympisch Comité burgemeester Madrid gaat viraal

In zeer fonetisch uitgesproken Engels vertelde ze haar toehoorders dat Madrid bovenal ‘fun’ is. Naast dat de stad in haar optiek het best voorbereide plan te bieden had voor de Spelen ten opzichte van de twee mededingers Istanbul en de uiteindelijke winnaar Tokio, heeft de Spaanse hoofdstad nog iets anders: ‘Ik verzeker u: niemand viert het leven zoals de Spanjaarden dat doen’, aldus Botella (zie ook de video op deze pagina).  

Ze ging verder met: ‘Madrid is een van de meest comfortabele, charmante en uitnodigende steden in de wereld. Met een verbazingwekkende mix van tradities. Je kunt de wonderen van de Spaanse cultuur in verschillende wijken van Madrid zien, voelen en proeven in het eten, de kunst en de architectuur.’ 

‘Relaxing cup of café con leche’

‘We hebben hard gewerkt, vele jaren lang. Bijna 8 miljoen mensen per jaar voelen zich thuis in Madrid. Het belangrijkste is dat Madrid fun is en een viering van het leven. Ik verzeker u: niemand viert het leven meer dan de Spanjaarden doen’.

En vervolgens ging het min of meer mis: Ana Botella nodigt haar publiek uit om naar Plaza Mayor te komen voor een ‘relaxing cup of café con leche’ en voegt toe dat deze ervaring en zoveel meer het hart en de ziel van Madrid vormen.

De uitspraak over de ‘relaxing cup of café con leche’ deed het waanzinnig goed op alle social media. In Madrid zijn al t-shirts te koop met die uitspraak. Op Youtube zijn muziekvideo’s met de uitspraak al honderdduizenden keren bekeken. 

Over welke stad heeft ze het?

Spanjaarden herkennen weinig van wat Botella verkondigde. Zeker de Madrilenen niet, die het beroemdste plein van hun stad mijden als de pest en er zéker geen ontspannend kopje koffie gaan drinken voor meer dan 3 euro, terwijl er elke minuut een bedelaar langskomt. De toegangsstraatjes tot het plein worden niet goed schoongemaakt en de oorspronkelijke ondernemers die er zaten, ruilen langzaam maar zeker de locatie voor een elders in de stad die goedkoper is. In plaats daarvan kun je op elke vierkante meter souvenirs kopen en dure paella eten.

Helaas voor Botella en andere voorstanders van Madrid als gastheer voor de Olympische Spelen, gaat het feest niet door. Tokio is de gelukkige winnaar en nadat Madrid al voor de vierde keer is afgevallen, is de kans klein dat de stad nog een keer meedoet.

Dit vind je misschien ook leuk