Akkoord brengt einde aan 12 dagen vuilnisoverlast in Madrid

door admin
Akkoord brengt einde aan 12 dagen vuilnisoverlast in Madrid

Met een akkoord tussen de vakbonden, gemeente en de bedrijven zelf is er in de nacht van zaterdag op zondag eindelijk een einde aan gekomen, tot opluchting van vele Madrileños. Ook werknemers van de betreffende schoonmaakdiensten zullen enigszins opgelucht zijn, omdat met het akkoord ruim 1.100 ontslagen worden voorkomen. Er was een vergadering van 15 uur voor nodig om tot dit akkoord te komen. Zodra de handtekening is gezet, kunnen de reinigingsdiensten en plantsoendiensten weer aan de slag.

De uitvoering van de minimale dienstverlening tijdens de staking werd extra bemoeilijkt door de ‘piquetes’. Dit zijn werknemers die proberen hun collega’s die wel willen werken, tegen te houden.

De overlast werd met de dag groter en uit protest werden er ook vuilniszakken met daarop een foto van Ana Botella, burgemeester van Madrid verspreid. Zij ligt zwaar onder vuur, ook binnen haar eigen partij, vanwege de wijze waarop ze het conflict heeft aangepakt. 

Ontslagvergoeding

In het akkoord staat onder meer dat werknemers vrijwillig kunnen vertrekken met een ontslagvergoeding van 30 dagen per gewerkt jaar met een maximum aan 24 maanden salaris. Daarbij is er een tijdelijke regeling waarin werknemers gedurende 45 dagen per jaar worden ‘geschorst’ tot 2017, waarmee geld wordt bespaard.

Dit vind je misschien ook leuk