300 Afrikanen met succes over de hekken rond Melilla

door admin
300 Afrikanen met succes over de hekken rond Melilla

De immigranten zijn voornamelijk afkomstig uit Senegal en Mali, zo melden bronnen bij de Spaanse politie. Enkele personen raakten bij hun bestorming gewond en zijn meteen overgebracht naar het ziekenhuis in Melilla. De andere werden meteen naar het asielzoekerscentrum in de Spaanse stad vervoerd, waar ze in zeer verheugde stemming arriveerden onder het roepen van ‘bosa’, ‘bosa’, dat in hun taal ‘victorie’ betekent.

Alleen al in de maanden januari en februari bereikten drie keer zoveel immigranten Spaanse bodem via de grens van Melilla dan vorig jaar. In totaal gaat het om 530 personen. In heel 2013 kwamen 1.074 Afrikanen op deze plek Spanje binnen.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakt zich ernstige zorgen over de sterk toegenomen druk bij de grenzen van Ceuta en Melilla. De laatste massale bestorming was afgelopen zondagnacht eveneens bij Melilla. De Spaanse en Marokkaanse autoriteiten wisten toen te verhinderen dat 200 mensen Melilla bereikten.

Volgens een schatting van het ministerie verblijven nu 50.000 mensen illegaal in Marokko in afwachting van hun poging. De meesten zijn in Marokko gekomen door het betalen van grote geldbedragen aan mensensmokkelbendes. 

Eind deze maand is er een ontmoeting in Ceuta over het probleem. Een dag eerder op 26 maart zal de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Jorge Fernandez Diaz spreken met zijn Marokkaanse collega. Hij heeft als doel dat Marokko zich meer zal gaan inzetten het akkoord tussen beide landen na te leven zodat immigranten die worden ‘onderschept’ onmiddellijk teruggezet kunnen worden in Marokko. 

Ook zal gekeken worden naar het probleem dat steeds meer Syrische families ook hun ogen gericht hebben op Marokko om zo Europa te bereiken op de vlucht voor de oorlog in hun eigen land. Bovendien is door de slechte relatie tussen Marokko en Mauritanië en tussen Marokko en Algerije het aantal mensen dat via die twee landen Marokko binnenkomt ook erg hoog. 

Dit vind je misschien ook leuk