Nieuw boek zet Spaanse koning in kwaad daglicht

door admin
Nieuw boek zet Spaanse koning in kwaad daglicht

Donderdag verscheen het boek ‘La Gran desmemoria – Lo que Suarez olvidó y el Rey prefiere no recordar’ (Het grote vergeten – Wat Suarez vergat en wat de koning zich liever niet herinnert). Het werd geschreven door journaliste Pilar Urbano die zich etaleert als biografe van de koning. De bom die zij met haar boek legt is dat het de koning zelf was die de poging tot een staatsgreep op 23 februari 1981 aanstuurde.

Deze kennis verkreeg zij van voormalig premier Adolfo Suarez zelf. Het boek verschijnt amper twee weken nadat Suarez zijn laatste adem uitblies. De voor Spanje zo belangrijke politicus leed de laatste tien jaren van zijn leven aan Alzheimer. De ziekte waarnaar in de titel van het boek van Urbano wordt verwezen.

Militairen onder leiding van kolonel Antonio Tejero pleegden die dag een gewapende staatsgreep op het moment dat er in het Spaanse parlement werd gestemd over de opvolger van de net afgetreden Adolfo Suarez. Mede dankzij het rustige optreden van zowel Suarez als de jonge Juan Carlos kon de coup verijdeld worden. Althans, zo vertelt de geschiedenis tot nu toe. Urbano schrijft nu in haar boek dat Adolfo Suarez zelf tegen haar heeft gezegd dat de koning het brein achter de staatsgreep was.  

De informatie wordt in Spanje vol ongeloof ontvangen. Alle grote politieke partijen, behalve de communistische partij, ontkennen dat Juan Carlos samen zou hebben gewerkt met Tejero. De meeste kranten nemen het op voor de koning en Suarez. Toch melden enkele media dat het in dit licht wel opmerkelijk is dat het Spaanse parlement de archieven over de staatsgreep nooit openbaar heeft gemaakt. De communisten eisen een parlementair onderzoek.

Suarez’ zoon heeft al aangekondigd juridische stappen tegen de schrijfster te ondernemen en eist van de uitgever dat deze het boek uit de schappen verwijderd. Ook voormalig socialistisch leider, Felipe Gonzalez beschuldigd Urbano van leugens.

Het koningshuis zelf noemt het boek ‘pure fictie die onmogelijk te geloven is’. Daarnaast uitte een woordvoerder van het koningshuis dankbaarheid voor de steun van verschillende kanten. Zo hebben diverse leden uit de voormalige regeringen onder Suarez zich verenigd en een persbericht ondertekend waarin ze het boek in diskrediet brengen. De schrijfster op haar beurt zegt overal bewijzen voor te hebben, ook voor de gesprekken met Adolfo Suarez.  

Dit vind je misschien ook leuk