Duizenden Spanjaarden op de been voor republiek

door admin
Duizenden Spanjaarden op de been voor republiek

Ze demonstreerden voor Spanje als republiek en willen een referendum over het voortbestaan van de Spaanse monarchie. Volgens bronnen bij de Madrileense politie kwamen daar circa 20.000 mensen bijeen op Puerta del Sol. In Barcelona ging het volgens de Guardia Urbana om zo’n 5.000 mensen die samenkwamen op Plaza Catalunya.

Onder de hashtags #ElReyAbdica, #ReferendumYa en #APorLATercera verspreidde de boodschap zich razendsnel, zodat tegen een uur of acht maandagavond de inwoners van verschillende steden hun belangrijkste pleinen vol zagen stromen met demonstranten die vlaggen droegen in de kleuren rood-geel-paars, de republikeinse vlag van Spanje.

Ook acties buiten Spanje

De acties verliepen vreedzaam en onder luid geroep van leuzen als: ‘España, mañana Republicana’ of ‘El Borbón, sin pensión’. Ook in Málaga, Sevilla, Tarragona, Valencia, Girona en Lleida werd gedemonstreerd en volgens de Spaanse krant El País zelfs door Spanjaarden in andere Europese steden zoals Parijs, Brussel en Berlijn.

Illegaal

Omdat de samenscholingen niet zijn gecommuniceerd aan de Delegacion del Gobierno in Madrid, zijn deze illegaal, zo heeft dit instituut laten weten aan het Spaanse persbureau EFE. Deze regel werd gesteld in de onlangs gewijzigde wet op burgerlijke veiligheid.

Linkse partijen

De linkse politieke partijen van Verenigd Links (IU), de nieuwe partij Podemos en Equo hebben maandag een volksraadpleging geëist over het Spaanse staatsmodel. Zij zijn van mening dat de abdicatie van de koning een perfect moment is om de Spaanse burger te vragen of hij of zij liever een monarchie wil of een voorkeur heeft voor Spanje als Republiek.

Dit vind je misschien ook leuk