Biddende moslims daar waar ooit stieren briesend rondrenden?

door admin
Biddende moslims daar waar ooit stieren briesend rondrenden?

Sinds het verbod op stierengevechten in Catalonië in 2010 van kracht werd, ligt de arena Monumental in de Catalaanse hoofdstad er grotendeels verlaten bij. Dit bracht Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, de huidige emir van Qatar, op een ambitieus idee. Hij wil het gebouw, waar decennialang briesende stieren op de rode lappen van de toreros afstormden, omtoveren tot de grootste moskee van Europa met plek voor 40.000 personen.

De moskee zou een minaret krijgen van 300 meter hoog en qua afmetingen de derde grootste ter wereld worden naast de moskee van Mecca en die van Medina. Binnen de moskee is een congrescentrum gepland, een studiecentrum met plek voor 300 Koran-studenten en een museum voor Islamitische kunst en geschiedenis. Alleen de bouwwerkzaamheden om de arena om te toveren tot moskee zou 4.000 banen opleveren.

Monumental ging open in 1914 en werd beroemd niet alleen vanwege de stierengevechten, maar ook vanwege concerten van de grootsten der aarde zoals The Beatles, The Rolling Stones, Bob Marley en Bruce Springsteen.  

Volgens de Spaanse krant 20 Minutos zou de stierenarena door de huidige eigenaars, de Balaña Groep, al zijn verkocht. De volgende fase zou dan bestaan uit een akkoord van de gemeente. Dit werd echter nog niet door de Balaña Groep bevestigd.

Barcelona is de enige grote stad in Europa die ondanks een significante Moslim-gemeenschap geen eigen moskee heeft. Er werden eerder moskee’s gepland, maar geen enkel plan bereikte zelfs de bouwfase. 

Dit vind je misschien ook leuk