Man zwaargewond na confrontatie met stier in Denia

door admin
Man zwaargewond na confrontatie met stier in Denia

Stierenrennen, stierengevechten of andere evenementen met deze dieren die speciaal hiervoor worden gefokt. Zondag gingen in Pamplona de beroemde San Fermin-feesten van start. Tijdens de dagelijkse ‘encierro’ rennen honderden mannen – en hier en daar een vrouw – voor dolle stieren uit door de nauwe straatjes van de Noord-Spaanse stad. Aan het einde van de route, meestal is het na een paar minuten voorbij, wacht de stieren nog een gevecht in de arena, waar ze een zekere dood tegemoet gaan.

Ook dit jaar zijn er alweer enkele gewonden gevallen. Een 23-jarige Brit raakte dinsdagochtend zwaargewond. Mensen feesten vaak de hele nacht lang en kijken daarbij doorgaans diep in vele glaasjes. De volgende ochtend rennen ze dan weer voor de stieren uit. Als ze dan na al het nachtbraken wat minder stevig op hun voeten staan, gebeuren er wel eens ongelukken.

‘Bous a la Mar’

In Denia gaat het traditionele evenement rond stieren dat al 200 jaar wordt gehouden, heel anders. Tijdens deze ‘Bous a la Mar‘ (stieren naar de zee) worden stieren, vaak de wat jongere exemplaren, uitgedaagd en opgejaagd op een aan drie zijden afgesloten stuk strand net zolang tot zij of de uitdagers in zee vallen. Dan worden ze met lasso’s gevangen en aan hun hoorns met behulp van bootjes weer naar de kant gebracht.

Zwaargewond

Maandag tegen 14 uur wilde een 56-jarige man net zijn toevlucht zoeken tot een beveiligde zone van het terrein toen hij uitgleed en werd gegrepen door een stier. Hij werd verschillende keren geraakt in de onderbuik en het kruis. Andere deelnemers wisten de stier af te leiden en de man naar de kant te slepen om hem snel met de ambulance naar de eerste hulp te brengen. Spaanse media melden dat hij zwaargewond is opgenomen in een streekziekenhuis.

Toenemende druk

Festivals met stieren vormen een lange traditie die de laatste jaren steeds meer onder druk komt te staan. Mensen zien in toenemende mate hoe dieren slechts ter vermaak van de medemens worden mishandeld.

Het stierenvechten is al ruim twintig jaar verboden op de Canarische Eilanden en in Catalonië werd het in 2012 verboden. De vorige Spaanse regering onder leiding van de sociaal democratische PSOE partij haalde het stierenvechten al van de nationale televisie. Echter de centrumrechtse en conservatieve PP-regering veegde dat besluitbij aantreden in 2012 meteen van tafel. In 2013 werd stierengevechten in Spanje zelfs tot nationaal cultureel erfgoed verklaard.

Europese subsidies

Er gaat veel geld om in de industrie rond dit controversiële spektakel. Grote stierenfokkerijen bestaan enkel bij de gratie van het feit dat er stierengevechten worden gehouden en ontvangen zelfs subsidie uit de agrarische pot van de Europese Unie. Als het aan de markt lag, zou het stierenvechten op sterven na dood zijn. Wij allen betalen, of we dat nu willen of niet, via Europese subsidiegelden mee aan het voortbestaan ervan.

Jaarlijks vloeit er ruim veertig miljoen euro aan publiek geld in de vorm van landbouwsubsidies naar Spanje. En omdat de Europese Commissie geen morele oordelen mag vellen, kunnen de ontvangers het naar eigen inzicht besteden. Het is niet aan de EU te bepalen of het geld gebruikt wordt voor groente, melk of voor het stierenvechten.

Fokkers van vechtstieren ontvangen via deze weg zo’n 220 euro per dier per jaar. Aardig lucratief dus. De beroemde Sevillaanse stierenfokker Domingo Gonzalez ontvangt jaarlijks bijvoorbeeld maar liefst 154.000 euro voor zijn zevenhonderd vechtstieren. En de subsidiegelden komen niet alleen uit de EU-pot. Ook de Spaanse belastingbetaler financiert deze discutabele bedrijfstak via jaarlijks 564 miljoen euro aan subsidie.

Geen interesse

Volgens onderzoeksbureau Gallup is 72,1 procent van de Spanjaarden niet in stierengevechten geïnteresseerd. Onder jongeren valt dat percentage met 81,7 procent nóg hoger uit. Velen vinden ‘la fiesta’ niet meer van deze tijd. Niet hoopgevend voor de toekomst van deze industrie. Toch trekken evenementen als San Fermín en Bous a la Mar jaarlijks weer duizenden toeristen. Dat er ondertussen gewonden of zelfs doden vallen, lijkt een bijzaak te zijn. Net zoals dat er op nationaal niveau duizenden stieren een brute dood sterven.

Klik hier voor een serie foto’s waarmee je een goede indruk krijgt van het verloop van een ‘Bous a la Mar’.

Lees hier meer over de achtergronden en gebruiken van het traditionele stierengevecht.

Dit vind je misschien ook leuk