Barcelona ‘concurreert met Amsterdam’ op gebied van cannabis

door admin
Barcelona 'concurreert met Amsterdam' op gebied van cannabis

Albert Tío, voorzitter van FEDCAC en tevens voorzitter van rokersclub Airam in Ciutat Vella, werd gearresteerd samen met drie andere actieve leden van de FEDCAC. Deze vereniging strijdt voor de legalisering van softdrugs in Catalonië.

Grijs gebied

Rokersclubs zijn clubs waar leden wiet en hasj mogen roken. De clubs maken gebruik van een oude wetgeving die stelt dat het kweken van cannabis en het roken ervan voor eigen gebruik mogelijk is. Clubs maken handig gebruik van dit grijze gebied in de Catalaanse wetgeving en bieden ruimtes aan waar hun leden eigen cannabisproducten kunnen kopen ook roken.

400 clubs

Inmiddels zijn er zo’n 400 van dergelijke rokersclubs in Catalonië. 160 ervan zijn te vinden in Barcelona. Samen zouden ze 5 miljoen euro per maand omzetten en de clubs hebben in totaal tegen de 165.000 leden.

Omdat de clubs organisaties zonder winstoogmerk zijn, moeten alle inkomsten terugkeren in de club. Geld dat wordt ‘verdiend’ wordt gestoken in de ruimtes waar gerookt kan worden, de productie van cannabis, de lonen van de werknemers etcetera.

Gebruik van clubs door toeristen

De Catalaanse politie is echter al langer bezig met een onderzoek naar de clubs, want ze hebben sterke aanwijzingen dat ook toeristen veelvuldig gebruik komen maken van de clubs. Als toerist zou je gemakkelijk via internet aan een lidmaatschap kunnen komen voor bijvoorbeeld 25 euro en op die wijze tijdens je vakantie gemakkelijk kunnen blowen.

Nieuwe clubs verboden

In juni werd het oprichten van nieuwe clubs door de gemeente van Barcelona verboden. Bovendien werden er strengere eisen gesteld aan de bestaande clubs. Ook andere gemeenten in Catalonië, zoals Mataró volgden het voorbeeld.

Duitse toeristen

De New York Times schrijft over een groepje Duitse toeristen dat had gehoord van de clubs en op relatief eenvoudige wijze binnen werd gelaten in een club vlakbij de toeristische Ramblas. Ze waren geen lid, maar dat maakte niet uit. De autoriteiten vrezen dat met dit soort praktijken de clubs veel geld verdienen, dat buiten het oog van de fiscus blijft. 

Legalisering

Voorstanders van de rokersclubs en legalisering van softdrugs, zoals FEDCAC, zijn er juist van overtuigd dat de clubs goed zijn voor de economie. Doordat ze naast drugs ook drankjes en eten verkopen en andere zaken aanbieden, leveren ze banen op en dragen alles netjes af aan de belasting, wat weer goed is voor de economie. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van de clubs door mensen die joints roken om medische redenen.

Amsterdam

De New York Times stelt op basis van meningen van experts dat door het strenger geworden beleid ten aanzien van coffeeshops in Amsterdam, Barcelona nu een grote concurrent is op het gebied van drugstoerisme voor mensen die rustig af en toe een jointje willen kunnen roken. Lees hier het artikel in NYT.

Lees hier een artikel over wat wel en niet mag rond drugs in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk