‘El Guapo’ gekozen als nieuwe partijleider Spaanse socialisten

door admin
'El Guapo' gekozen als nieuwe partijleider Spaanse socialisten

Hij won met meer dan 60 procent van de stemmen in Andalusië. Dit is een van de weinige Spaanse regio’s waar de socialisten nog het heft in handen hebben. Daarnaast won hij in relevante regio’s als het Baskenland, Valencia en Madrid. In totaal won hij in 11 van de 17 Spaanse regio’s.

Zijn concurrenten waren de Bask Eduardo Madina en José Antonio Peréa. Madina won in Catalonië, Asturias, Extremadura, Castilla y Leon, Cantabrië en Navarra. In totaal kreeg de Bask bijna 36 procent van de stemmen en Tapías moest het doen met 15 procent.

De keuze voor ‘El Guapo’ moet nog worden gevalideerd tijdens een buitengewoon partijcongres op 25 en 26 juli aanstaande in Madrid. Daarnaast zal de kandidaat premier voor de PSOE nog in een aparte bijeenkomst direct door partijleden worden gekozen in november aanstaande.

Wie is Sánchez?

Sánchez is een relatief onbekende in de Spaanse politiek, waarin hij nog niet zolang actief is. Hij heeft een nuchter imago dat hij bevestigt door eigenhandig zijn Peugeot 407 door Spanje te besturen en waarmee hij in 8 maanden tijd 40.000 kilometer reed om partijleden te bezoeken’.

Hij studeerde economie in Madrid en haalde zijn masters in politicologie en economie aan de universiteit van Brussel. Hij diende een tijd als assistent van een topfiguur bij de Verenigde Naties ten tijde van de oorlog in Kosovo en was het afgelopen jaar afgevaardigde van de socialisten in het Spaanse parlement. 

Eerder gaf hij aan tijdens een interview ‘de zwaksten in de samenleving te willen beschermen en van Spanje een eenheid te willen maken en een duidelijke stem gaan uitspreken in Europa.’

De geboren Madrileen spreekt drie talen, is basketbalfanaat en fan van Atlético Madrid. Hij woont in Pozuelo de Alarcón, is getrouwd en heeft twee dochters.

Dit vind je misschien ook leuk