Spaans koningspaar op bezoek in Marokko

door admin
Spaans koningspaar op bezoek in Marokko

De Spaanse koning en zijn vrouw kwamen zondagmiddag aan in Rabat en werden daar verwelkomd door koning Mohammed VI en zijn vrouw prinses Lala Salma. Het bezoek valt midden in de Ramadan, de vastenmaand van de moslims, dus is het verspreid over twee dagen. Zodoende is er een gezamenlijk diner mogelijk.

De Spaanse koningen worden begeleid door de minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Garcia Margallo. Zondag sprak Felipe VI met de Spaanse koning. Voor maandag staat een gesprek met de Marokkaanse premier Abdelilah Benkirane en met de Kamervoorzitters Rachid Talbi Alami en Mohamed Cheikh Biadillah op het programma.

Het Spaanse koninklijk paar wordt zwaar beschermd tijdens hun verblijf in Marokko precies in een periode waarin een maximum alert geldt op aanslagen van Jihadisten. De Marokkaanse overheid beschouwt de teruggekeerde Syrië en Irak-strijders als een ‘serieus en reëel gevaar’.

De relatie tussen Spanje en Marokko is van oudsher goed geweest. Later deze maand, op 22 juli reizen Felipe en Letizia naar Parijs voor hun eerste officiële bezoek aan Frankrijk. Tijdens de gesprekken zullen geen al te gevoelige onderwerpen aan bod komen. Een verzoek van mensenrechtenorganisatie Amnesty International om onderwerpen zoals de mensenrechtenschendingen aan de Spaans-Marokkaanse grens of in de Westelijke Sahara te bespreken, werd volgens de Spaanse media niet in behandeling genomen. 

Dit vind je misschien ook leuk