Spaanse intellectuelen tegen onafhankelijk Catalonië

door admin
Spaanse intellectuelen tegen onafhankelijk Catalonië

Het document met als titel ‘Libres e Iguales’ (Vrij en Gelijk) werd onder meer ondertekend door Nobel Prijs-winnaar Mario Vargas Llosa en vormt een oproep aan de Spaanse eerste minister en zijn regering om een hardere positie in te nemen rond het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid. 

Prioriteit nummer één

‘Tot zover heeft de separatistische dreiging niet de aandacht gekregen die het verdient’, zo is de mening van de groep in het document dat dinsdag werd gepubliceerd. ‘Het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië is verbonden met anti-Europees populisme en zal de weg vrijmaken voor een vernietiging van de Spaanse democratie. Dit te vermijden behoort tot eenieders verantwoordelijkheid en moet prioriteit nummer één zijn van de politieke partijen’, aldus is in de tekst te lezen. 

Benadeeld

De Catalaanse president Artur Mas en zijn aanhangers willen een referendum waarin de Catalanen zich over het onderwerp kunnen uitspreken. Het staat gepland voor 9 november aanstaande. Veel Catalanen, zo is hun mening, hebben het gevoel beter af te zijn zonder Spanje en voelen zich benadeeld door de centrale regering in Madrid en de wijze waarop deze de belasting vanuit Catalonië verdeeld over de rest van het land. 

Illegaal volgens Grondwet

Het antwoord vanuit Madrid is gebaseerd  op de Grondwet en zegt dat een dergelijk regionaal referendum over onafhankelijkheid van Spanje ongrondwettelijk en dus illegaal zou zijn. Men kan een referendum houden, maar onder alle Spanjaarden. Volgens de auteurs van ‘Libres y Iguales’ is er geen ruimte voor ‘welke onderhandeling dan ook’ over onafhankelijkheid die ‘de soevereiniteit van alle Spaanse burgers zou beperken’. 

Website

Men wenst een open debat over de kwestie en heeft daartoe een website opgericht waar mensen hun handtekening onder het manifest kunnen zetten. De vijftig eerste ondertekenaars lazen dinsdag hun manifest voor op de trappen van het Spaanse parlement in Madrid. Dit kun je zien in de video op deze pagina. Onder hen bekende namen als de filosoof Fernando Savater, de econoom Felipe Serrano, journalist Carlos Herrera, advocaat Isabel Azárate, historica Carmen Iglesia en schrijver Javier Reverte.

Dit vind je misschien ook leuk