ETA zet stap in richting definitieve ontwapening

door admin
ETA zet stap in richting definitieve ontwapening

Diverse logistieke en operationele structuren betreffende de wapens werden gesloten, zo werd gemeld in de verklaring die werd gepubliceerd in de Baskische krant Gara. 

Het betekent bijna het einde van de laatste gewapende afscheidingsbeweging binnen Europa. De ETA is de laatste jaren erg verzwakt door de arrestatie van tientallen centrale figuren. Honderden ETA-leden zitten gevangen verspreid over Frankrijk en Spanje.

Neerleggen wapens

De terreurgroep kondigde in oktober 2011 een definitief einde aan de gewapende activiteiten aan. Sindsdien is de groep nog niet formeel opgeheven, zoals wel de enige wens is van de Spaanse en Franse autoriteiten. Sinds het ontstaan van de ETA in 1959 vonden ruim 800 mensen de dood als gevolg van gewapende aanvallen of aanslagen.

Gevangenen

De ETA strijdt nog wel om zijn gevangenen weer terug naar gevangenissen in het Baskenland te krijgen. Nu zitten ze vaak op honderden kilometers van huis. De Spaanse overheid weigert echter in welke zin dan ook te onderhandelen met de groep die in 2009 de laatste aanslag pleegde. Op Mallorca kwamen twee politieagenten om het leven toen een bom onder hun auto ontplofte. 

Menselijke ketting

De Spaanse overheid heeft nog niet gereageerd op de boodschap van zondag. De roep om onafhankelijkheid in het Baskenland wordt, net als in Catalonie steeds groter. In juni werd nog een menselijke ketting gevormd door voorstanders van een referendum over een al dan niet onafhankelijk Baskenland.

Dit vind je misschien ook leuk