Nationale treinstaking in Spanje verloopt rustig

door admin
Nationale treinstaking in Spanje verloopt rustig

Van alle hogesnelheidsverbindingen AVE en lange afstandstreinen zal ongeveer 1 op de 4 worden geschrapt, zo kondigde de Spaanse minister van Verkeer woensdag aan. Voor de middellange afstandstreinen zal 1 op de 3 diensten worden geschrapt. Van de korte afstandstreinen, de Cercanias, rijdt de helft niet, behalve in het spitsuur. Dan rijdt 75 procent wel. Spanje kent drie spitsuren, te weten van 6 tot 9 uur, van 13.30 tot 15.30 uur en van 18.30 tot 20.30 uur.

Gebrek aan personeel

Werknemers van Renfe en Adif staken uit protest tegen het gebrek aan personeel. Terwijl het aantal passagiers van de AVE volgens de minister van Vervoer tussen nu en 2018 zal verdubbelen en van 26 miljoen naar 50 miljoen zal stijgen, wordt er gekort op personeel, zo meldde een woordvoerder van de vakbond CCOO tegen de krant El Pais. Dit zal effect hebben op de kwaliteit van de dienstverlening en de veiligheid voor passagiers, aldus de vakbond.

Staking verloopt rustig

Ondanks dat donderdag en vrijdag het begin vormen van de grote vakantie van veel Spanjaarden, is het relatief rustig gebleven en verliep de eerste stakingsdag zonder noemenswaardige incidenten. Volgens Renfe doet amper 5 procent van het personeel mee met de staking. De vakbonden zeggen echter dat 50 tot 80 procent van het personeel het werk heeft neergelegd.

Kijk hier voor actuele reisinformatie op de website van Renfe.

Dit vind je misschien ook leuk