Ketting van bh’s rond Spaans gemeentehuis

door admin
Ketting van bh’s rond Spaans gemeentehuis

Ze vinden hun burgemeester ‘seksistische’, ‘achterlijk’ en ‘chauvinistisch’. Javier Leon de la Riva reageerde vorige week donderdag tijdens een interview met Onda Cero op aanbevelingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken om aanrandingen en verkrachtingen te voorkomen. Dit gesprek verwees naar een incident op de feria van Málaga, waarbij een meisje diep in de nacht door vijf jongens zou zijn verkracht.

‘Ongemakkelijk’

De burgemeester is van mening dat beschuldigingen van verkrachtingen goed onderzocht moeten worden en verklaarde dat hij zich ongemakkelijk zou voelen wanneer hij bijvoorbeeld alleen in de lift zou staan met een vrouw. ‘Stel je voor dat je een lift binnen gaant en er een vrouw je probeert te versieren. Ze stapt ook in, trekt haar bh en rok uit en rent dan schreeuwend de lift uit dat jij haar zou hebben aangerand’, zo waren de woorden van De la Riva.

Verontwaardiging

Grote verontwaardiging was het gevolg en diverse vrouwenbewegingen kwamen in actie. Hun protest van maandag in Valladolid viel samen met het feit dat ze elke 25e van de maand stilstaan bij slachtoffers van seksueel misbruik en huiselijk geweld. Dertien vrouwenbewegingen kwamen samen in de stad en demonstreerden bij het gemeentehuis tegen de ‘vrouwonvriendelijke’ uitlatingen van de burgervader.

Ketting van bh’s

Daarbij vormden ze een lange ketting van bh’s rond het gemeentehuis, om zo de aandacht voor hun verontwaardiging te vragen in de hoop dat de Spaanse overheid De la Riva de mond snoert door hem af te laten treden.

Hashtag

De la Riva heeft wel zijn verontschuldigingen aangeboden en gezegd dat zijn woorden verkeerd zijn geïnterpreteerd, dit heeft hem echter niet geholpen. De hashtag #escrachedesujetadores, dat vrij vertaald ‘bh-protest’ betekent en met het woord ‘escrache’ verwijst naar protesten die gericht zijn op werkplek of woning van de persoon waartegen het protest zich richt.

Machismo

Volgens gegevens van het agentschap voor fundamentele mensenrechten vindt er elke acht uur in Spanje een geweldsdelicht plaats gericht tegen vrouwen. Het ‘machismo’ is in Spanje nog alomtegenwoordig als men kijkt naar de vele gevallen van huiselijk geweld. Dit jaar alleen al vonden 38 vrouwen de dood. Twee zaken zijn nog in onderzoek, maar zouden het getal op 40 kunnen gaan brengen. Foute uitlatingen van politici dragen volgens een woordvoerder van een van de vrouwenbewegingen in Madrid niet bij aan de bestrijding van dergelijk geweld.

Dit vind je misschien ook leuk