Spanje voert ‘meedogenloze oorlog tegen werkloosheid verder op’

door admin
Spanje voert 'meedogenloze oorlog tegen werkloosheid verder op'

Die ‘oorlog’ is nodig want nog steeds zit bijna een kwart van de Spaanse beroepsbevolking werkloos thuis. Volgens Rajoy is zijn land goed aan het herstellen van een diepe crisis. Desondanks groeit de werklgelegenheid te traag. Wel was de werkloosheid in het tweede kwartaal op het laagste niveau sinds twee jaar tijd en was 24,5 procent ten opzichte van 25,9 procent het eerste kwartaal van 2013. Een groot deel van de verbetering zit hem echter in de tijdelijke opleving door seizoensarbeid in de toeristische gebieden.

Zorgelijke daling prijsniveau

Ook de economie groeide beter dan verwacht met 0,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit vooral ten gevolge van een toename van de binnenlandse consumptie. Eerder groeide de economie meer als gevolg van een gestegen export. Wel vormt een daling van de prijzen in Spanje een bedreiging voor het herstel.

Rajoy; ‘Ondanks het duidelijke economische herstel dat nog steeds door enkelen wordt genegeerd, vertonen we geen enkele zelfgenoegzaamheid’. De Spaanse regering zal hard blijven werken om het herstel duurzamer te maken. 

Belastingverlaging

Rajoy gaf tot nu toe elk jaar van zijn premier-schap een eigen adjectief. Zo was 2012 het jaar van het ‘volhouden’ (aguantar). 2013 werd het jaar van de hervormingen genoemd en dit jaar is het ‘jaar van herstel’. De premier kondigde aan dat 2015 het ‘jaar van de belastingverlagingen’ wordt. Daarbij zal in zijn voorspelling de werkgelegenheid aantrekken en zal zijn regering blijven hervormen.

Wet op transparantie

‘Spanje is een moderne democratie, maar we hebben wel de verantwoordelijkheid deze te verstevigen door de werking van de instituten te verbeteren’. Hiertoe zal voor het einde van het jaar de wet op transparantie en goed bestuur goedgekeurd worden en zal er een debat komen over de directe verkiezing van burgemeesters.

Dit vind je misschien ook leuk